Deja vu: još jedan kontejnerski brod se nasukao u Sueckom kanalu

Brodovi su nakratko bili blokirani da uđu u deo Sueckog kanala, po drugi put ove godine, nakon što se nasukao jedan kontejnerski brod.

Lokalni mediji navode da se plovilo zaglavilo na koti od 54 kilometra u kanalu u Egiptu.

Uprava Sueckog kanala bila je prinuđena da privremeno obustavi plovidbu jednom trakom, ovog ključnog globalnog plovnog puta, dok su radovi na oslobađanju broda u bili toku.

Četiri broda koja su išla prema Suecu iz Port Saida, preusmerena su u zasebnu traku prema Al-Ainu, kao rezultat ove blokade. Sky News Arabia je izviestio da je brod uspešno preusmeren nedugo kasnije i da je kanal ponovo otvoren.

U pitanju je bio Coral Crystal, brod za rasuti teret pod zastavom Paname, izgrađen 2012. godine.

Dugačak 738 stopa i širok 104 stope, ovaj brod je bio na putu za Port Sudan na Crvenom moru, prema podacima Traffic Marine, firme za praćenje plovila.

Tegljači Sueckog kanala uspeli su da isplove prema jugu sa brodom koji nosi teret težak 43.000 tona. Brod Coral Crystal je zatim nastavio svoje putovanje.

Da podsetiimo, najnoviji incident dogodio se nakon što se Ever Given – jedan od najvećih kontejnerskih brodova ikada sagrađenih – zaglavio u kanalu šest dana u martu ove godine, što je izazvalo haos u transportu širom svieta.

Uzemljenje broda od 400 miliona koštalo je kompanije čitave milijarde, jer se roba nije mogla isporučiti širom sveta.

Timovi stručnjaka radili su gotovo nedelju dana na velikoj operaciji uklanjanja blokade, a nažalost jedan spasilac je poginuo.

Uprava kanala radi na projektu vrednom više milijardi dolara za proširenje delova kanala u nadi da će sprečiti ponovno blokiranje velikih brodova.

*izvor i foto: metro.co.uk

Pročitajte i...