DB Cargo Logistics otvara Automotive Logistics Center u Bremenu

Održiva mobilnost – ovo bukvalno elektrificira automobilsku industriju. Jedan od ključnih sektora nemačke privrede „Made in Germany“ je u tranziciji ka većoj održivosti i pruža klimatski prihvatljive odgovore na neprekidnu potražnju za mobilnošću.

Ali kupci automobila ne gledaju samo na klimatski prihvatljiv rad samog e-automobila, već i na zelene lance snabdevanja i CO2 otisak u proizvodnji ovih vozila. I upravo tu dolazi u obzir ekološki prihvatljiva šina. Srce svakog električnog vozila je litijum-jonska baterija. Kao rezultat toga, njihov proizvodni i logistički koncept je takođe u fokusu proizvođača automobila. Transport mora biti posebno prilagođen zahtevima baterije. Upravo tu DB Cargo Logistics stupa u igru sa vodećim projektom: novootvorenim Automotive Logistics Centrom, skraćeno ALC, u Bremenu.

DB Cargo Logistics je dugi niz godina partner automobilskoj industriji, donoseći komponente vozila i gotova vozila od A do B efikasno, bezbedno i na ekološki način. Osnova je Automotive RailNet, koja povezuje brojne automobilske fabrike među sobom, sa glavnim dobavljačima, kao i sa lokacijama kupaca i morskim lukama. Postrojenja proizvođača baterija i dobavljača ćelija, koja se sve više grade u Nemačkoj i Evropi, sada su povezana na ovu proverenu mrežu prema plug-and-play pristupu – slično kao USB stick. Nove lokacije tako mogu skoro odmah da koriste postojeću mrežu. Ukoliko nema dostupnih odgovarajućih mrežnih pristupnih tačaka, DB Cargo Logistics će nastaviti da širi sopstvenu logističku infrastrukturu kako bi omogućio, pojednostavio i optimizovao korišćenje železničkog sistema. Iz tog razloga se na različitim lokacijama pomera i napreduje izgradnja specijalizovanih baterijskih logističkih centara sa železničkim vezama.

U tom kontekstu, Automobilski logistički centar u Bremenu je stvoren u neposrednoj blizini fabrike Mercedes-Benz. ALC je postepeno pušten u rad već 2021. godine, a sada je i zvanično otvaranje. „Ponosni smo što nam Mercedes-Benz ne poverava samo isporuku novih vozila u sve evropske zemlje, već i snabdevanje pogona novim srcem električnih automobila – pogonskim baterijama. Baterije nisu baš lagane, osetljive na rukovanje i moraju se pažljivo transportovati dok ne stignu na montažnu traku. DB Cargo voz je prirodno povoljno prevozno sredstvo za klimu”, kaže dr. Sigrid Nikuta, izvršni direktor DB Cargo-a, na otvaranju.

Jens Noldner, izvršni direktor DB Cargo Logistics, dodaje: „Sa železničkom logistikom, želimo da budemo važan deo proizvodnih i logističkih lanaca naših kupaca – to uključuje rukovanje, skladištenje, sekvenciranje i isporuku baterijskih modula direktno u proizvodnju linija. ALC sve to radi.”

Na kraju krajeva, Automotive Logistics Centre u Bremenu nudi čitav niz usluga železničke logistike za podršku ulaznoj logistici fabrike Mercedes-Benz. To uključuje železnički pretovarni objekat, prikolicu i halu za baterije.

Kada je reč o transportu akumulatora za automobile, železnica je pogodnija od bilo kog drugog vida transporta u smislu težine, bezbednosti i održivosti: teretni voz može da preveze baterijski teret od 52 kamiona. Što se tiče bezbednosti – na osnovu stope nezgoda – mnogo je ispred puta, a takođe i najprihvatljivija opcija transporta za životnu sredinu. Sa svakom tonom prevezenom železnicom, uštedi se 80 procenata CO2 u poređenju sa drumskim transportom. Takođe je važno znati sledeće: „Klimatski bilans“ svakog novog električnog automobila ne uključuje samo njegov rad sa niskom emisijom, već i CO2 otisak proizvodnje i lanac snabdevanja. Na ovaj način, proizvođači automobila mogu da učine svoje logističke lance za e-mobilnost mnogo održivijim korišćenjem železnice.

izvor&foto: dbcargo.com

Pročitajte i...