DAF CF za belgijsku vojsku

DAF Trucks je isporučio prvo od ukupno 879 vojnih vozila Oružanim snagama Belgije. General-major Tijeri Eser i general-potpukovnik Frederik Getink primili su ključeve od predsednika kompanije DAF Trucks Haralda Zajdela. Primopredaja je obavljena u DAF fabrici za proizvodnju osovina i kabina u Vesterlou, Belgija.

Narudžbina Oružanih snaga Belgije sastoji se od 636 vozila sa 2 osovine i pogonom 4×4 za opšte transportne svrhe i 243 vozila sa 4 osovine i pogonom 8×8 za specifične primene (transport kontejnera i zadaci gde su potrebne dizalice).

Četrdeset odsto vozila opremljeno je oklopnim kabinama koje pružaju visok nivo zaštite putnika tokom vojnih operacija. Pripreme za isporuku prvih 150 teških vozila za belgijsku vojsku (za motorizovanu brigadu i puk za specijalne operacije) i sanitetske komponente belgijskih oružanih snaga su u punom jeku.

Performanse na terenu bez premca

Kompanija DAF blisko sarađuje sa češkim proizvođačem vozila TATRA TRUCKS na vojnim vozilima serije CF. Ova vozila imaju jedinstven dizajn šasije sa pogonom na sva četiri točka i centralnu cev sa nezavisnim oslanjanjem točkova. Nezavisno vešanje, jedinstvena TATRA šasija i centralni sistem za naduvavanje guma obezbeđuju nenadmašne terenske performanse i izuzetno udobnu vožnju čak i u najzahtevnijim terenskim uslovima.

Vozila pokreću PACCAR MX-11 motor zapremine 10,8 litara (4×4) ili PACCAR MX-13 zapremine 12,9 litara (8×8) sa snagom od 300 kW / 410 ks i 340 kW / 460 KS Smanjena visina je još jedna važna prednost vojnog kamiona CF. Ukupna visina vozila nikada ne prelazi četiri metra, čak ni kada se transportuju kontejneri dužine 20 stopa.

Kabine “Made in Belgium”

Kabine za vojna vozila CF, koja nisu blindirana, u potpunosti se proizvode u proizvodnom pogonu DAF-a u Vesterlu. Unutrašnjost modernih zaštićenih kabina koje isporučuje TATRA DEFENSE VEHICLES takođe se proizvodi u Vesterlu. Kontrole su iste u oba tipa kabine, omogućavajući vozačima da lako prelaze sa jednog tipa vozila na drugi.

Održavanje širom sveta

DAF će održavati vojna vozila CF u bliskoj saradnji sa belgijskim oružanim snagama. DAF-ova belgijska servisna mreža će igrati ključnu ulogu, sa određenim centrima za podršku u Houthalenu i Grace-Hollogne. Za održavanje izvan Belgije, DAF-ova servisna mreža sa više od 1.100 preduzeća dostupna je širom sveta, kao i DAF-ov tim za podršku International Truck Service (ITS) bez premca. Organizacija distributera DAF servisa može da računa na podršku PACCAR delova kako bi osigurala odličnu dostupnost delova.

Veliki korak napred

Ludivin Dedonder, ministar odbrane, objašnjava: „Dobro razvijene logističke i transportne funkcije su apsolutno neophodne za uspeh vojnih operacija. Uvođenje ovih novih transportnih sredstava predstavlja još jedan veliki korak napred za naše oružane snage.

„Ova nova vozila su pogodna za rad u bilo kom okruženju i takođe su bukvalno od vitalnog značaja za pripadnike naših trupa koji svakodnevno rizikuju svoje živote za našu bezbednost.“ Najmanje 40% ovih vozila je oklopno i pruža vitalnu zaštitu našim vojnicima u akciji. Ako je potrebno, druga vozila mogu biti opremljena istim tipom oklopa kako bi se osigurala bezbednost naših vojnika.

„Naravno, veoma sam srećan što će se veliki deo proizvodnje odvijati i u Belgiji. Radeći sa belgijskim kompanijama na putu naše strateške autonomije i bezbednosti našeg vojnog osoblja, mi zapravo jačamo ne samo naše oružane snage, već i celu zemlju.

„Pouzdana oprema i bezbednost naših vojnika su od najveće važnosti“, naglašava general-potpukovnik Frederik Getink, generalni direktor DGMR-a (Generalna direkcija za materijalne resurse). „Morali smo da zamenimo naša 30 godina stara neoklopna vozila oklopnim da bismo obezbedili bezbednost osoblja tokom misija sa vozilima koja imaju sposobnost da se nose sa bilo kojim terenom u okviru svoje kategorije.

izvor&foto: transport-logistika.cz

Pročitajte i...