Da li znate: Koji je najduži put na svetu?

Panamerička magistrala jedna je od najvećih avantura na svetu. To je mreža puteva koja pokriva skoro 30.000 kilometara (19.000 milja) od Severne Amerike do Južne Amerike. Kaže se da je to najduži put na Zemlji.

Majka svih putničkih putovanja započinje u zalivu Prudhoe na Aljasci i proteže se do vrha Argentine u Ushuaia (Tierra de Fuego) do donjeg dela Južne Amerike. Nakon vožnje klasičnim vozilom, drumska veza Severne i Južne Amerike prekida se u Darien Gapu (Panama), gde je dalju vožnju potrebno nastavi trajektom. Ovaj jaz je dugačak 96 kilometara i širok 50 kilometara, proteže se od Atlantika do Tihog okeana, na granici između Paname i Kolumbije, koja se sastoji od nerazvijenog močvarnog područja i neprohodne prašume u kojoj žive autohtona plemena, kolumbijske gerile i niz egzotičnih divljih životinja. Put se često ne putuje u celini. Putovanje nudi jedne od najrazličitijih pejzaža na planeti. Vožnja Panameričkom magistralom je verovatno najpopularnija kopnena ruta na svetu. Na kraju, put završava se na 3.451m (11,322ft) nadmorske visine na mestu Cerro de la Muerte, što se smatra najvišom tačkom puta.

Ovaj neponovljiv put se proteže od Severne Amerike do Južne Amerike kroz 14 zemalja:
Severni deo puta prolazi kroz Kanadu, Sjedinjene Države, Meksiko, Gvatemalu, El Salvador, Honduras, Nikaragvu, Kostariku i Panamu. Južni deo prelazi Surinam, Gvajanu, Brazil, Venecuelu, Kolumbiju, Ekvador, Peru, Čile, Argentinu, Boliviju, Paragvaj i Urugvaj. Zanimljivo je da nijedan put u SAD-u ili Kanadi nije zvanično označen kao Panamerički autoput.

Prava avantura sa puno rizika

Putovanje je prava avantura i postoji puno rizika. Visoke temperature, klizišta, strmoglavi otpad, stoka na putu i neprohodni delovi tokom vlažne sezone. Zbog ekstremnih zima, poželjno je izbegavati zimski period putovanja na krajnjim severnim i južnim krajevima. To može prirodno značiti, da se put često završi za otprilike godinu i po dana! Pokušajte da izbegnete područja u kojima rade karteli. Sledite savete za oblast u kojoj se nalazite. Mnogo je opasnosti, poput divljih životinja, šuma, močvara, a možda se čak i opasni kriminalci kriju u šumama ili močvarama. Autoput prolazi kroz mnoštvo različitih klima i ekoloških tipova, od gustih džungli, do sušnih pustinja, od kojih su neke prohodne samo tokom sušne sezone, a u mnogim regionima je vožnja povremeno opasna. Predeo zaista testira vozačke sposobnosti, dok put prolazi kroz planine, džungle, pustinje i glečere.

Vredi li se oprobati kroz ovu avanturu? Savet našeg tima je: “Ako baš morate…”

izvor: dangerousroads.org
foto: Image by MonikaP from Pixabay