Da li u mojim kolima živi miš?

Oglodane žice. Oštećene presvlake. Neprijatni mirisi. Sve su to kontrolni znaci da se u vašem automobilu može nastaniti miš.
Iako su miševi možda mala stvorenja, oni mogu stvoriti velike probleme vama i vašem vozilu. Jedan miš može za nekoliko dana naneti štetu vašem automobilu na hiljade dolara. A o bolestima koje prenose, i koje mogu biti štetne i za vaše zdravlje, da i ne govorimo.
Dakle, ako sumnjate da je miš upravo vaš automobil izabrao za svoj novi dom, najbolji način delovanja je da ga što pre pronađete.

Kako da znam da li miš živi u mom autu?

Postoji nekoliko načina na koje možete utvrditi živi li miš u vašem vozilu:
• Problemi sa automobilom: Nažalost, neki vozači prvi put otkrivaju problem sa glodarima nakon što im se automobil ne upali ili ne radi kako treba. Ovo je često uzrokovano miševima koji grizu žice u motornom prostoru. Miš ili pacov zapravo tako oštri zube. A postoje i neki dokazi da miševi smatraju da su i noviji materijali za izolaciju žice na bazi soje prilično ukusni. Sa toliko mnogo složenih električnih sistema u modernim automobilima, sažvakane žice će gotovo zagarantovano izazvati probleme.
• Oštećena presvlaka: Ako je miš odlučio da napravi novi dom u vašem automobilu, počeće sa potragom materijala za izgradnju gnezda. Sreća za tog miša … puno stvari u vašem automobilu moglo bi savršeno da se uklopi za njega. Ako na svojim sedištima pronađete rupe, ako nedostaju komadi izolacije ili je sažvakan sunđer, možda imate probleme s mišem.
• Izmet miša: Kao i svaka zarazna štetočinama, pronalazak životinjskog otpada prilično je dobar pokazatelj da imate problem. Potražite sitne ostatke miša na patosnicama, sedištu i kontrolnoj tabli vašeg automobila.
• Neprijatni mirisi: Ako otkrijete smrdljive mirise iz vašeg automobila, možda je to problem sa štetočinama. Često će vozači prvo otkriti ove mirise koji dolaze iz ventilacionih otvora u vozilu. Miševi mogu da koriste ventilacioni sistem kao tunel za dolazak iz motornog prostora u unutrašnjost vašeg automobila. Vremenom se iz urina miša može stvoriti pljesniv miris. A ako je miris zaista dosta loš, postoji šansa da je glodar možda uginuo unutar vozila.
• Gnezdo miša: Pronalaženje gnezda miša je najlakši način da potvrdite sumnju u glodare. Prvo mesto koje biste trebali potražiti je u vazdušnoj kutiji vašeg automobila (tu se nalazi vazdušni filter motora). Miševi vole ovu lokaciju jer je topla i zaštićena. Otvorite kutiju i potražite znakove glodara. Prostor bi trebao biti prazan i relativno čist, pa će biti vidljivo da li je unutra gnezdo. Takođe treba da proverite ispod plastičnog poklopca motora vašeg automobila ako ga ima.

Zašto se miševi gnezde u automobilu?

Ako sumnjate da miševi žive u vašem automobilu, preselili su se tu iz jednog ili više sledećih razloga:
• Sklonište: Kada traže dom, miševima je najvažnija bezbednost. Vaš automobil pruža dobru zaštitu od spoljnih elemenata. A ako se neko vreme auto nije vozio, on postaje još poželjniji.
• Hrana: Miševi takođe traže mesta za gnežđenje koja su u blizini izvora hrane. To može biti faktor ako hranu za kućne ljubimce čuvate u garaži ili se parkirate blizu kontejnera ispred zgradi. Ako imate naviku da ostavljate hranu, mrvice ili smeće u automobilu, miš će se sigurno tu zadržati.
• Toplota: Ovo je faktor u zimskim mesecima. Nakon vožnje vašeg automobila, motor će satima zračiti toplinom – čineći ga savršenim mestom za glodare da pobegnu od hladnoće.
Kako miš ulazi u moj auto?
Čak i ako vrata ostavite zatvorena, a prozore podignutim, za miša postoji mnogo načina da uđe u vaš automobil. U motornom delu ulaz za vazduh pruža direktan put do vazdušne kutije, gde miševi vole da se gnezde. A iz motornog prostora, miš se može uvući u unutrašnjost vašeg automobila kroz otvor za ventilaciju ili rupe dizajnirane za žice, kablove, pedale ili upravljački stub.

Kakvu vrstu oštećenja miš može prouzrokovati?

Odlučni miševi ili pacovi mogu prežvakati sve vrste materijala – uključujući plastiku i metal. To znači da mogu naneti značajnu štetu vašem vozilu.
Najozbiljniji problemi nastaju kada miš pregrize žice. A obim oštećenja u velikoj meri će zavisiti od toga koje žice glodar odluči da grize. Na primer, sažvakana glavna žica ili upravljački modul motora mogu koštati hiljade dolara za popravku.

Kako da izvučem miša iz automobila?

Evo nekoliko načina da podstaknete miša da pronađe novi dom.
•Pojačati toplotu. Baš kao i ljudi, miševi ne vole ekstremne temperature. Zatvorite prozore automobila i parkirajte na suncu nekoliko sati. Sva ta toplota može ubediti miša da se odseli.
•Zatrubiti. Glasni zvukovi, poput trubljenja, mogu uplašiti miša u njegovom novom domu u vašem automobilu. Samo očekujte čudne poglede komšija.
• Koristite repelant. Većina prodavnica kućnih potrepština imaće u ponudi nekoliko vrsta sredstava protiv miševa koje možete postaviti u automobil i oko njega. Mnogi ljudi su takođe imali uspeha koristeći pamučne kuglice natopljene uljem peperminta.
• Postavite zamke za miša. Zamke za miša nisu korisne samo za držanje miševa izvan vaše kuće. Postavljanjem zamki u ili ispod vašeg vozila takođe može zaštititi vaše vozilo od neželjenih posetilaca.
Kako da sprečim miševe da žive u mom automobilu?
Jednom kada izbacite miša iz svog automobila, sledite ove savete kako se ne bi vratio.
• Parkirajte u garaži. Automobili koji ostanu napolju biće podložniji uljezima. Zato parkirajte unutra, ako je moguće. I obavezno zatvorite vrata, prozore i krovni otvor.
• Više vozite. Najbolji način da nemate miševe je redovna upotreba automobila. Vozila koja stoje parkirana duže vreme stvoriće privlačniji dom.
• Očistite automobil. Automobil ispunjen smećem i mrvicama hrane dobrodošla je pozivnica za miševe. Unutrašnjost automobila održavajte čistom i redovno uklanjajte lišće ili ostatke i iz motornog prostora.
• Ne parkirajte u blizini izvora hrane. Pokušajte da parkirate automobil dalje od izvora hrane kao što su kontejneri za smeće ili hranilice za ptice. I hranu koja se čuva u vašoj garaži, uključujući hranu za kućne ljubimce, držite u zatvorenim kutijama.
Nadamo se da smo odabrali prave savete za vas i vašeg četvorotočkaša. Imajte ih na umu da ne bi bilo kao u poznatoj dečijoj pesmici „Miš je dobio grip, pa je seo u džip…“

izvor: erieinsurance.com
Image by Hebi B. from Pixabay

Pročitajte i...