Da li treba da elektrifikujem svoju flotu viljuškara?

Kako ekološki poslovi postaju sve popularniji, mnoge kompanije razmatraju prelazak na flote na električni pogon. U stvari, Statista predviđa da će 60% viljuškara prodatih širom sveta 2030. godine biti električni.

Elektrifikacija vaših viljuškara zahteva pažljivo razmatranje. Ovaj članak baca fokus na 5 kritičnih faktora koje treba uzeti u obzir da biste doneli najbolju odluku.

Emisije

Razmotrite uticaj emisija. Ne samo da doprinose klimatskim promenama, one takođe predstavljaju zdravstveni rizik za operatere i druge zaposlene.

Na primer, dizel viljuškari ispuštaju štetne hemikalije i čestice u vazduh. To ih čini nesigurnim za upotrebu u zatvorenom prostoru. Benzinski viljuškari su u tom pogledu bolji od dizelaša. Ali oni i dalje doprinose emisiji, kao i automobili na benzin. Propan je čistija alternativa benzinu i dizelu, jer efikasnije sagoreva.

Ipak, najbolji izbor za niske emisije su električni viljuškari. Oni rade na baterije i ne proizvode štetna isparenja tokom upotrebe. To ih čini ekološki prihvatljivim i bezbednim za rad u zatvorenom prostoru.

Ergonomija

Razmislite o udobnosti rukovaoca. Viljuškari sa SuS motorima imaju složen dizajn. Imaju mnogo pokretnih delova, kao što su klipovi koji se pokreću kontrolisanim eksplozijama. Iako ovaj dizajn pokreće vašu mašinu sa viljuškama, on stvara probleme za operatere. Osam sati na gasnom viljuškaru znači buku, vibracije i isparenja. Svaki od njih može izazvati umor.

Električni viljuškari nemaju komplikovan sistem sa unutrašnjim sagorevanjem. Umesto toga, imaju bateriju, motore i ožičenje. Bez toliko pokretnih delova, električni viljuškari nude tiši, glatkiji rad i bez mirisa.

Međutim, neće svaki vozač viljuškara toplo prihvatiti prelazak na električne viljuškare. Neki veterani više vole gasne viljuškare jer su navikli na njih. Otvorena, iskrena komunikacija pomaže da se vidi da li imaju ozbiljne razloge da im se promena ne sviđa. Ili ako im treba dodatno vreme da se prilagode.

Održavanje

Važno je uzeti u obzir zahteve održavanja. Viljuškari sa motorom zahtevaju dosta održavanja. Na primer, zamena ulja, zamena filtera i provera remena ventilatora. Ovi poslovi oduzimaju mnogo vremena i mogu biti skupi.

Gledajući električne viljuškare, to je druga priča. Ne morate brinuti o složenom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, što smanjuje veći deo uobičajenog posla i troškova. Električnim viljuškarima je i dalje potrebna briga. Ali zahtevi su manje zahtevni. Na primer, potrebno je podmazati pokretne delove i promeniti ulje u menjaču.

Dopunjavanje goriva

Koliko će brzo i zgodno biti punjenje? Neki tipovi goriva za viljuškare su brži i lakši od drugih. Na primer, rukovaoci dizel ili benzinskih viljuškara će možda morati da ih odvezu do pumpe da dopune. Ili će morati da dovoze gorivo do viljuškara preko mobilnih pumpi ili kanti za gas. Propanski viljuškari zahtevaju zamenu cilindara za gorivo za dopunjavanje goriva. Ovo je relativno brzo i zgodno. Ali to radnike izlaže i promrzlinama i povredama mišićno-skeletnog sistema.

Električni viljuškari nude jednostavniji metod: priključite ih. Ali za punjenje je potrebno vreme. Olovnim baterijama je obično potrebno 8 sati punjenja i jednak period hlađenja. Ovo može negativno uticati na produktivnost. Litijum-jonske baterije su rešenje za brže punjenje. Međutim, oni koštaju znatno više u poređenju sa olovnom kiselinom.

Cena

Električni viljuškari u početku koštaju više u poređenju sa kamionima sa unutrašnjim sagorevanjem. Vi zapravo plaćate za buduće gorivo kada kupite bateriju. Takođe ćete morati da kupite punjač, što dodatno povećava troškove. Motorni viljuškari raspoređuju troškove goriva sa svakom zamenom cilindara ili punjenjem rezervoara.

Ali, kako vreme prolazi, električni viljuškari bi mogli koštati manje. Na primer, elektrici je potrebno manje održavanja, što smanjuje troškove. Električni viljuškari vam takođe mogu uštedeti novac na gorivu. To, međutim, zavisi od toga kako se cena električne energije poredi sa propan gasom, koja varira u zavisnosti od regiona.

Bilo kako bilo, električni viljuškari mogu da ponude ekološku prednost i da budu nežniji prema operaterima. Međutim, mehanizmi sa unutrašnjim sagorevanjem se brže pune gorivom i koštaju manje unapred. Uzmite u obzir ove faktore i specifičnosti vašeg poslovanja. To će vam pomoći da donesete najbolju odluku za vašu kompaniju, operatere i životnu sredinu.

*foto: unsplash

Pročitajte i...