Da li su ispunjena klimatska obećanja za Svetsko prvenstvo u Kataru­?

Svetsko fudbalsko prvenstvo uveliko je ušlo u svoju najzanimljiviju fazu. Rezentacija Srbije možda nije ispunila očekivanja većine navijača. Selektor smatra da sve to sport, i mi se možemo do nekle složiti sa tim. A da li će organizacija ovog Svetskog prvenstva ispuniti klimatska očekivanja?

Sportska, verovatno hoće, imajući u vidu uložena sredstva i dosadašnji tok turnira, ali šta je sa klimatskim očekivanjima? Hajde da pročitamo…

Pre početka FIFA Svetskog prvenstva 2022, Katar se obavezao da će ovo biti prvi događaj sa neutralnim emisijama ugljenika u istoriji održavanja prestižnog turnira. Nažalost, to nije slučaj sa najvećim doprinosom emisije CO2, i to zbog posledice prevoza velikog broja navijača. Organizatori su očekivali da će u celini Svetsko prvenstvo proizvesti cifru od 3,6 miliona tona ugljen-dioksida, a predviđalo se da će otisak, koji potiče od navedenih putovanja, činiti 52%.

U čemu je zapavo stvar?

Nezavisni istraživači kažu da je ova cifra bila nečuveno potcenjena. Izvršni direktor kompanije Greenly (ugljenična računovodstvena kompanija), Aleksis Normand, veruje da će konačni broj biti najmanje 70% veći, pored toga što kaže da će turnir 2022 biti „najemisioni ikada”.

Katar je mala zemlja, sporedno je nešto manja po površini od američke države Konektikat. Nema infrastrukturu za smeštaj očekivanih 1,2 miliona navijača. Katar je imao samo 30.000 hotelskih soba, od kojih je 80% FIFA unapred rezervisala za fudbalske timove, zvaničnike i sponzore. To je značilo da su navijači morali da nađu smeštaj u susednim zemljama kao što su Bahrein, UAE i Saudijska Arabija.

Proizvod ovoga je da je uspostavljanje šatl letova, na linijama na kojima se prevoze navijači na utakmice, I to u proseku 500 letova dnevno u i iz Dohe, glavnog grada Katara. Ovo je dovelo do toga da susedni Dubai u UAE obavlja skoro 120 letova dnevno. Greenly procenjuje da su šatl letovi rezultirali sa između 6.000 i 8.000 tona emisije ugljen-dioksida (CO2) svakog dana od početka turnira.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...