Da li su dizel motori prošlost? Bosch i Weichai pokazuju suprotno

Nemački Bosch i Kineski Weichai Power uspeli su da povećaju efikasnost dizel motora za Weichai kamione, i to za dodatnih 4%. Prema dvema kompanijama, efikasnost njihovih dizel motora porasla je sa oko 46 na 50 procenata. Iako je to povećanje od samo 4 procentna, izvršni direktor kompanije Bosch, Volkmar Denner, ovo dostignuće naziva „novom prekretnicom“.

“Iako je dizel motor star skoro 130 godina, njegov razvoj se nastavlja“

Novi motor zasnovan je na Bosch-ovom Common-Rail sistemu (sistem direktnog ubrizgavanja goriva) za komercijalna vozila sa pritiskom od 1.800 do 2.500 bara, koji je prilagođen za rad sa motorima do 8 cilindara.

Velika brzina protoka mlaznice omogućava optimizaciju strategije sagorevanja i visoke performanse motora. Bosch isporučuje Weichai-u 6-cilindrične motore od 12,9 litara. Prema proizvođaču, sistem može da izdrži do 1,6 miliona kilometara upotrebe. Zanimljivo je da je sistem Common Rail takođe dizajniran za rad sa elektrifikovanim pogonskim sklopom.

Razvoj dizel motora može delovati kontroverzno, s obzirom na to da se Bosch bori za liderstvo na tržištu e-mobilnosti razvojem tehnologija za vozila na baterije i gorivne ćelije. Međutim, s druge strane, kompanija tvrdi da želi da razvije tehnologiju za efikasne motore sa unutrašnjim sagorevanjem, smanjujući njihov uticaj na životnu sredinu što je više moguće. Ovo je takođe rezultat posmatranja izbora koje su doneli kupci. Prema Boschu i Weichai-u, dizel motor će i dalje ostati preferirani izbor za komercijalna vozila, posebno ona koja rade na velikim relacijama.

izvor: trans.info

foto: pixabay.com