Da li se Metkalfov zakon primenjuje na upravljanje lancem snabdevanja?

Metkalfov zakon kaže da je vrednost mreže proporcionalna kvadratu broja povezanih korisnika sistema. Ukratko, svaki novi korisnik ne samo da čini mrežu vrednijom, već oni čine mrežu mnogo, mnogo, mnogo vrednijom. Implikacija je takođe takva da postoje mrežni efekti – pobednički potez je preuzeti celokupno okruženje; kako jedna mreža postaje dominantnija, ona eliminiše konkurente.

Ali, postoji vrsta rešenja poznata kao mreže lanca snabdevanja sa više preduzeća (MSCN). Ovo su, praktično, mreže. Metkalfov zakon se ne primenjuje na ove mreže lanca snabdevanja. Da, ove prednosti mreže lanca snabdevanja se poboljšavaju kako se više kompanija i korisnika pridružuje. Ali, pobednički potez, u ovom slučaju, nije preuzeti kopletno okruženje,  što implicira Metkalfov zakon.

Mreže lanca snabdevanja više preduzeća (MSCN) su ključna tehnologija za poboljšanu saradnju u proširenom lancu snabdevanja. MSCN je rešenje za saradnju za procese u lancu snabdevanja izgrađeno na arhitekturi „mnogo-prema više“ koja podržava zajednicu trgovinskih partnera i izvora podataka trećih strana. MSCN rešenja pružaju vidljivost lanca snabdevanja, aplikacije zasnovane na mreži i mrežnu analitiku kroz prošireni lanac snabdevanja. MSCN rešenja imaju karakteristične prednosti kada je u pitanju uključivanje dobavljača, komunikacija, upravljanje partnerima i mogućnost pružanja jedinstvene analitike.

Dok neko ispituje MSCN tržište – primećuje se mnogo MSCN dobavljača. A broj dobavljača se ne smanjuje – već raste. Christine Barnhart, potpredsednica u MSCN dobavljaču Nulogy, ističe da ove mreže imaju tendenciju da rastu kao rešenja za industrije i da stoga imaju elemente podataka i funkcionalnost posebno relevantne za tu industriju.

Nulogy je, na primer, platforma za saradnju između brendova robe široke potrošnje i njihovih partnera za pakovanje i koproizvodnju. Elementi podataka uključuju mogućnost da Brend podeli prognozu potražnje sa svojim partnerima koji se bave pakovanjem/proizvodnjom; mogućnost za kopakere/proizvođače da podele svoje raspoložive proizvodne kapacitete sa brendovima, preglede inventara na licu mesta ili u tranzitu, saradnju sa fabrikom materijala (BOM) sa logikom zamene BOM-a i mogućnost da brend dobije preglede u statusu njihovog proizvodnog reda. Zatim, web portal takođe obavlja vrstu saradnje sa nalogom za kupovinu i fakturisanjem kao što to rade EDI rešenja.

Chris Castle, potpredsednik za upravljanje proizvodima u Nulogy-u, ističe da je saradnja u industriji robe široke potrošnje bila ravnomernija nego u industrijama poput automobilske. U automobilskoj industriji, OEM (proizvođar originalne opreme) kaže „skok“, a dobavljači pitaju „koliko visoko?“. Nasuprot tome, njihova platforma je dizajnirana da pruži pogodnosti i za brendove i za njihove partnere. Predviđanje saradnje i vidljivost potencijalnih izuzetaka, na primer, omogućava kopakerima/koproizvođačima da efikasnije vode svoje operacije.

Tu je kompanija TraceGains i njihovo rešenje, koje digitalizuje lanac snabdevanja prehrambenim sastojcima. Oni obuhvataju atribute proizvoda kao što su zemlja porekla, podaci FDA, da li je proizvod genetski modifikovan (GMO), ima li alergene povezane sa tim, kao i druge atribute sastojaka. Rešenje takođe pokazuje koje su fabrike ovlašćene da prerađuju ili koriste određene sastojke i za koje proizvode imaju te sastojke. Rešenje se koristi da pomogne u digitalizaciji istraživanja i razvoja, nabavke, usklađenosti sa propisima i kvaliteta proizvoda. Ukratko, TraceGains rešenje obuhvata različite atribute podataka i rad sa različitim grupama u lancu snabdevanja u organizaciji od onoga što kao rešenje ima podršku kompanije Nulogy.

Zatim tu je FourKites. Veliki deo njihovog poslovanja je sa kompanijama za hranu i piće. Njihova rešenja unose GPS informacije u realnom vremenu o lokaciji dolazne ili odlazne pošiljke. Oni obezbeđuju predviđena vremena dolaska za te pošiljke. Rešenje pruža vrednost kompanijama koje pokušavaju da izbegnu kazne OTIF-a (u potpunosti na vreme – On Time In Full), pomaže rukovodiocima logistike da efikasnije upravljaju svojim skladištima i može pomoći prehrambenim kompanijama da brže okrenu kamione prevoznika. Dakle, ponovo se unose različiti tipovi podataka i koriste ih različiti ljudi u lancu snabdevanja.

Upravljanje lancem snabdevanja ima toliko različitih dimenzija i toliko različitih odgovornosti, da određivanje standardnog skupa tipova podataka i polja podataka za razmenu nije realno. Različiti podaci dovode do različitih vrsta vidljivosti, za različite ljude, u višeešalonskom lancu. Bez neke standardizacije, mrežni efekti nisu realni. Stoga i dalje postoji potreba za različitim vrstama mreža lanca snabdevanja. A mreže su u saradnji – konkurenciji i saradnji – gde završavaju podaci iz jedne mreže, i koji se koriste u drugim mrežama.

*izvor: logisticsviewpoints.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...