Da li je IoT najbolje rešenje za probleme upravljanja hladnim lancem?

Širok spektar proizvoda, prvenstveno farmaceutskih i prehrambenih artikala, zahtevaju otpremu sa kontrolisanom temperature. Tako na primer, uvođenje vakcine protiv COVID-19 naglasilo je važnost hladnog lanca za savremenu logistiku i otkrilo značajne izazove.

Oštećena oprema, kašnjenja i greške u upravljanju mogu otežati ili onemogućiti regulaciju temperature, potencijalno rizikujući kvarenje i oštećenje proizvoda.

Internet stvari (IoT), pametni uređaji koji koriste internet za deljenje i primanje podataka, već su na delu pomogli logističkim profesionalcima da održe hladni lanac aktivnim. Ova tehnologija bi uskoro mogla postati još važnija za logistiku.

Evo kako IoT može pomoći u rešavanju problema unutar hladnog lanca i poboljšanju skladištenja i isporuke.

Ubrzani rast hladnog lanca

Tehnologija ultra-niskih temperatura (ULT) ili ultra-hladnog lanca (ULC) je u današnje vreme posebno važna i aktuelna, s obzirom neophodno transportovanja COVID vakcina. Kao rezultat toga, potražnja za specijalizovanim ULT zamrzivačima, vratima i sličnom opremom je značajno ubrzana. UNICEF izveštava da je njegov nedavni napor za većom dostupnošću ovakve i slične tehnologije bio najveći u istoriji organizacije. Mnoge razvojne kompanije fokusirane na hladni lanac uživale su dvocifreni rast profita tokom 2020. godine

Preduzeća već dodaju nove usluge ili menjaju prioritete kako bi pokrila novu potražnju koja se pojavila. Glavni dobavljači dostave, poput UPS-a, počeli su da nude end-to-end usluge hladnog lanca zdravstvene zaštite.

Međutim, ove usluge možda neće biti dovoljne da zadovolje novu potražnju za opremom za hladni lanac. Nova tehnologija i upotreba inovacija industrije 4.0, kao što su GPS praćenje i poboljšana mobilnost podataka između subjekata u lancu snabdevanja, mogli bi biti neophodni. Imati fizički kapacitet za skladištenje je jedna stvar, ali Internet stvari (IoT) umesto toga ispunjava digitalne potrebe, kao što su end-to-end preglednost podataka, pa čak i mogućnosti predviđanja.

Kako IoT pomaže u upravljanju hladnim lancem

IoT uređaji mogu pomoći u rešavanju nekoliko problema sa kojima se suočavaju menadžeri hladnog lanca.

Pametni temperaturni senzori su jedno od najvrednijih IoT rešenja za hladni lanac. Ovi uređaji kontinuirano prate i prijavljuju temperaturu unutar transportnih kontejnera. Informacije koje snimaju ovi senzori mogu biti dostupne zainteresovanim stranama u lancu snabdevanja, uključujući menadžere skladišta, kupce, proizvođače, pa čak i vozače kamiona. Uređaj ih može odmah upozoriti kada temperatura unutar kontejnera za transport varira ili poraste iznad bezbednog praga. Ovo omogućava najbrži mogući odgovor na grešku ili neispravnu opremu hladnog lanca.

Uređaj takođe može da evidentira promene temperature poput ovih, obezbeđujući evidenciju o tome kada su premašile bezbedne nivoe. Ovo bi moglo pomoći špediterima i proizvođačima da identifikuju kada i gde je došlo do problema. Ove informacije mogu olakšati identifikaciju proizvoda koji su se verovatno pokvarili i utvrđivanje greške u slučaju oštećenja proizvoda.

Vremenom bi zapisi sa IoT temperaturnih senzora takođe mogli pomoći preduzećima da ukažu na slabe karike u hladnom lancu gde se određeni uslovi ili problemi često javljaju. S obzirom na dovoljno istorijskih podataka i podataka u realnom vremenu, uvidi sa IoT uređaja mogu se okrenuti proaktivnim, pa čak i prediktivnim.

Korišćenje IoT uređaja za praćenje proizvoda kroz lanac snabdevanja

IoT uređaji takođe mogu pružiti druge pogodnosti za logističke kompanije. Na primer, rešenja za GPS praćenje su sve popularnija među menadžerima lanaca snabdevanja. Usluge i uređaji praćenja predstavljaju najveće investicije bilo koje vrste tehnologije među komercijalnim korisnicima interneta stvari. Ovi uređaji mogu da ponude trenutne informacije o lokaciji i brzini pošiljke, omogućavajući transportnim kompanijama da prate proizvode i lako daju tačne prognoze isporuke.

Isti uređaji takođe mogu omogućiti kompanijama da prate proizvode u skladištu. Ovakva rešenja koriste GPS tehnologiju zasnovanu na IoT-u kako bi preduzećima pružila kontinuirane informacije o lokaciji palete ili sličnog predmeta. Ako vlasnici skladišta moraju da lociraju proizvod, mogu tačno da utvrde gde se nalazi.

Ova tehnologija takođe može da pruži upozorenja ili obaveštenja kada se uređaj premesti van lokacije, potencijalno pružajući bolje informacije o tome kada je stavka otpremljena ili greškom uklonjena iz skladišta.

Precizno praćenje i predviđanje isporuke su neophodni jer se više paketa visoke važnosti nego ikada otprema direktno potrošačima, kao što su lekovi ili prehrambeni proizvodi, ili posrednicima, kao što su vakcine. Posedovanje tehnologije koja može da upozori na poremećaje koji bi mogli da utiču na kvalitet proizvoda ili bezbednost obezbeđuje blagovremeni odgovor, kao što je slanje novog vozila ili nove pošiljke.

IoT aplikacije izvan ultrahladnog lanca

Ultra-hladni lanac i ne-ultra hladni lanac mogli bi imati značajne koristi od usvajanja ove tehnologije. Rasipanje hrane predstavlja značajan izazov za industriju hrane i pića i poljoprivredu. IoT temperaturni senzori i druga inovativna rešenja za borbu protiv bacanja hrane mogu pomoći u sprečavanju kvarenja i ograničavanju obima opoziva.

Podaci o temperaturi bi mogli omogućiti kompanijama da efikasnije upravljaju uslovima isporuke za proizvode, pića i prehrambene artikle koji su skloni kvarenju. Zapisi bi takođe mogli pomoći proizvođačima da identifikuju koji su proizvodi bili izloženi visokim temperaturama. Ovo pomaže da se osigura opoziv ili odbacivanje samo predmeta za koje postoji verovatnoća da su pokvareni, a ne svih iz određene proizvodne serije ili proizvoda koje isporučuje određena kompanija.

IoT rešenja mogu postati neophodna za efikasno upravljanje hladnim lancem

Sve veći značaj hladnog lanca stvorio je potražnju za novim rešenjima koja će pomoći kompanijama da efikasnije upravljaju logistikom. Ovo je od vitalnog značaja u današnjem svetu jer potražnja za hladnim predmetima raste, a bezbednost je od najveće važnosti.

IoT tehnologija može postati još važnija kako potražnja za hladnim lancem raste. Pravi uređaji omogućavaju menadžerima da lakše prate temperaturu pošiljke i lokaciju, pružajući trenutna obaveštenja o svim odstupanjima.

Ove informacije mogu znatno olakšati menadžerima hladnog lanca smanjenje otpada i kvarenja proizvoda, pomažući da logističke operacije budu mnogo efikasnije.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...