Da li je energetski sektor trenutno najuspešniji evropski tržišni sektor?

Od početka godine, pa do sada, energetika je sektor sa najboljim učinkom u Evropi, sa porastom od 12 procenata, gledajući podindeks od ovog ponedeljka rano ujutru, nakon što su akcije banaka oslabile zbog ukrajinske krize.

Kako su tenzije oko Ukrajine rasle u proteklih nekoliko dana, bankarske akcije u Evropi pale su rano u ponedeljak usred strahovanja da bi potencijalne sankcije prema Rusiji pogodile evropski bankarski sektor.

Istovremeno, energetske zalihe su imale dobar učinak poslednjih nedelja, zahvaljujući rastu cena nafte i velikim kompanijama koje su prijavile višegodišnje visoke profite i tokove novca za četvrti kvartal 2021. kao i za celu 2021. godinu.

Tako je u ponedeljak bankarski indeks STOXX Europe 600, pao za 4,6 odsto, prema procenama Blumberga. Godišnje gledano do danas, indeks je od ponedeljka dobio 11 procenata,.

STOXX Europe 600 Energy indeks, sa svoje strane, je do danas porastao za 12,3 odsto.

Kako međunarodne cene sirove nafte rastu na 90 dolara i više, akcije velikih evropskih naftnih kompanija su takođe bile na mukama, nadoknađujući pad cena akcija usled pandemije.

Najveće naftne kompanije u Evropi, Shell, BP i TotalEnergies, ​​već su, prema procenama Bloomberga, nadoknadile sve gubitke u cenama akcija koje su akumulirane od početka pandemije, ili su zaista blizu tome.

Blockbuster profit od Big Oil-a za četvrti kvartal i celu 2021. godinnu, i cene nafte koje su porasle na iznad 90 dolara po barelu, pomogli su akcijama najvećih naftnih kompanija da se više trguju u poslednjih nekoliko nedelja.

Shell je prijavio neto prihod od 6,4 milijarde dolara za poslednji kvartal 2021. i zaradu za celu godinu od 19,29 milijardi dolara, u odnosu na 4,8 milijardi dolara za 2020. godinu, što je izvršni direktor Ben van Beurden opisao kao „značajnu godinu”. BP je prošle nedelje objavio svoj najveći godišnji neto profit u poslednjih osam godina, a TotalEnergies je zabeležio neto prihod od 16 milijardi dolara za 2021. godinu, najveći u poslednjih deset godina.

*izvor: oilprice.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...