Čudesni McDonaldsov lanac snabdevanja

Davne 1940. godine, braća Ričard i Moris McDonalds, osnovali su McDonalds u San Bernardinu u Kaliforniji. Danas, ovaj gigant brze hrane ima jedan od najprepoznatljivijih logotipa na svetu i opslužuje 68 miliona kupaca dnevno u 39.000 restorana u preko 120 zemalja i teritorija.

Dok model franšizinga znači da svaki restoran ima različite vlasnike, meni ostaje gotovo isti bez obzira koji McDonalds u svetu posećujete. Ovo je logistički veliki zadatak i čini lanac snabdevanja posebno zanimljivim.

Tajna uspeha McDonald’sovog lanca snabdevanja

  • Maksimiziranje dugoročnih odnosa sa dobavljačima

Ključ uspeha McDonaldsovog lanca snabdevanja ustanovio je Rej Krok, koji je zaslužan za pretvaranje giganta brze hrane u jednog od najuspešnijih na svetu. Njegov pristup, koji se i danas koristi, oslanja se na postizanje obostranih pozitivnih ishoda za primaoce franšize, dobavljače i zaposlene.

Poznata kao stolica sa 3 noge, metodologija je jednostavna: kada McDonalds uspe, uspevaju i njegovi dobavljači. Model omogućava gigantu brze hrane i njegovim dobavljačima da pomognu u stvaranju vrednosti jedni za druge, a ne da jednostavno razmenjuju vrednost. Ovo stoga vodi do korisnijih, dugoročnijih partnerstava.

Na primer, jedan od najvećih distributera kompanije, The Martin-Brower Company, počeo je snabdevanjem papirnih salveta ogranku kompanije Des Plaines u Ilinoisu 1956. Danas, dobavljač isporučuje zalihe na skoro svih 15.000 lokacija Mekdonaldsa u Severnoj Americi.

  • Efikasna vertikalna integracija

U praksi, obično će restoran biti završni deo lanca snabdevanja i nabavljaće sastojke od nezavisnih dobavljača. McDonalds je, s druge strane, izvor svojih proizvoda kroz efektivnu upotrebu vertikalne integracije. McDonalds je integrisan u svaku fazu lanca snabdevanja kroz partnerstvo sa ugovorenim dobavljačima. To znači da lanac brze hrane sam obrađuje meso, uzgaja svoj krompir i transportuje sopstvene materijale.

Kao rezultat toga što McDonald’s preuzima kontrolu nad komponentama i distributivnim elementom lanca snabdevanja, može postići sveukupno niže troškove za svoje restorane. Upotreba ovih tehnika vertikalne integracije je primarni razlog zašto je McDonald’s jedan od najjeftinijih lanaca brze hrane na svetu.

Budućnost McDonald’sovog lanca snabdevanja

  • Održivost životne sredine

Sa novim istraživanjem, koje pokazuje da je 1 od 3 ljudi reklo da bi odbio da kupi određeni brend ili proizvod zbog ekoloških ili etičkih razloga, mnoge kompanije su održivi lanac snabdevanja postavile kao prioritet.

McDonald’s nije ništa drugačiji jer kompanija radi na mnogim različitim inicijativama održivosti. Na primer, 2018. godine, gigant brze hrane je objavio da je, zajedno sa Starbucks-om, formirao konzorcijum NextGen Cup, koji je formiran da pomogne u razvoju i toplih i hladnih šoljica koje se mogu potpuno reciklirati.

Pored toga, McDonalds je obećao da će do 2025. godine, 100% ambalaže za goste lanca brze hrane biti nabavljeno iz obnovljivih, recikliranih ili sertifikovanih izvora.

Mekdonaldsov fokus na održivost ne ograničava se na to da restorani budu održivi. Kompanija trenutno ima ambiciju da postigne neto nulte emisije u celom svom poslovanju i lancu snabdevanja u Velikoj Britaniji i Irskoj do 2040. godine. Pored ove ambicije, gigant brze hrane radi sa dobavljačima na smanjenju njihovih emisija u skladu sa putanjom klimatskog scenarija od 1,5°C do 2030. godine.

Reinženjering Drive-thru

McDonald’s planira da koristi tehnologiju veštačke inteligencije kako bi pomogao u revoluciji u načinu na koji potrošači koriste drive-thru. Upotreba AI tehnologije, prema McDonald’s-u, pomoći će u smanjenju vremena usluge i učiniti proces naručivanja efikasnijim, čime će se poboljšati celokupno korisničko iskustvo.

Najavljujući akviziciju AI sa sedištem u Izraelu, kompaniju koja se fokusira na personalizaciju i logiku odlučivanja, Dynamic Yield, 2019. godine, McDonald’s je naveo da planira da koristi veštačku inteligenciju (AI) za automatizaciju svojih drive-thru menija. Ova integracija AI je postavljena da podigne personalizaciju na sledeći nivo sa automatizovanim sistemima koji mogu da daju preporuke menija u realnom vremenu na osnovu potrošačkih trendova, navika naručivanja, pa čak i vremenskih uslova.

Takođe, kompanija će koristiti Apprenteovu veštačku inteligenciju za prepoznavanje govora da bi razumela porudžbine. McDonald’s takođe planira da koristi ovu tehnologiju u svojim kioscima za samo-naručivanje i mobilnim aplikacijama.

I na kraju

McDonalds je bio i ostaće globalni igrač. Za tako veliki lanac snabdevanja, gigant brze hrane dokazuje da se isprobane i testirane mere mogu pokazati uspešnim. Međutim, ono što McDonalds takođe dokazuje težnjom ka inovacijama je da bez obzira na to koliko je vaša firma uspešna, ne možete da odmarate na lovorikama, ako želite da nastavite sa uspehom.

foto: unsplash.com

Pročitajte i...