Čudesni “back-to-school” lanac snabdevanja

Iako smo već zagazili u oktobar, i deci i roditeljima, još uvek je u svežem sećanju zvuk prvog septembarskog zvona. Povratak u školu! Vratimo se malo unazad… Gde kupiti školski ranac i pribor? Možda su na internetu veći popusti za patike i jakne? Da li je uopšte pouzdana Internet kupovina? A možda će ipak knjige brže stići ako ih online naručim nego u knjižari?

Pitanja je mnogo i zavise od mnogo faktora, i bez obzira da li imate decu koja su se proletos spremala za povratak u školu ili ste samo razmišljali  sa setom o svojim školskim danima, lanac snabdevanja za povratak u školu je neverovatan podvig koji pogađa većinu maloprodajne industrije. To je zapravo druga najveća sezona kupovine u godini – druga samo po praznicima, uključujući Crni petak i Sajber ponedeljak.

Američka nacionalna maloprodajna federacija (NRF), najveće svetsko maloprodajno udruženje, redovno objavljuje godišnji izveštaj koji naglašava brojke i trendove povezane sa povratkom u školu i predškolskom kupovinom. Prema izveštaju NRF-a za prošlu godinu, nivo troškova školovanja bi trebao biti najviši ikada po domaćinstvu, ali ne i najveći ukupno gledano. Ukupna predviđena potrošnje za 2019. godinu iznosila su 80,7 milijardi dolara, što je 2,5% manje u odnosu na 82,8 milijarde USD u 2018. godini. Glavne kategorije potrošnje koje definišu izveštaj, uključuju školski pribor, odeću i dodatke, obuću i elektroniku.

Iako svi možemo ceniti magiju novih olovaka i svezaka, gledanje na ovu sezonu kupovine kao profesionalca u lancu snabdevanja zahteva drugačiju perspektivu – i nudi nekoliko iznenađenja u vezi sa preferencama kupaca i uticajem maloprodajne industrije.

Da li “malter pobeđuje cigle”?

Pre nego što pogledamo izveštaj, možda očekujemo da će se velika većina kupovine za školu odigrati na mreži. Ne samo da to nije slučaj, čini se da je trend ka trošenju na mreži usporen i da ostaje manji od 50%. U poslednjih 5 godina procenat kupovine u školi, vršene putem Interneta, bio je sledeći: 2015. 36%; 2016. 46%; 2017. 46%; 2018. 49%; 2019. 49% . S obzirom na procente (i rast) internetske potražnje, možda zbog personalizovane prirode kupovine odeće i cipela, prednost može zapravo ići diskontima ili robnim kućama koje mogu udovoljiti željama potrošača za naručivanjem putem Interneta i preuzimanjem stvari u prodavnici, dok ostatak kupovine u pogledu školskog pribora i knjiga zavisi od ličnih preferencija.

Zapravo, sve vreme govorimo o izveštaju i trendovima za prošlu godinu, pre aktuelnih zbivanja i pandemije, tako da će biti i više nego zanimljivo pogledati godišnji izveštaj za 2020. godinu, godinu koju je koronovirusna kriza potpuno promenila i dala novi pečat e-trgovini.

Koja su vaša iskustva ili iskustva vaših poznanika, rođaka u ovogodišnjoj školskoj kupovini? Jesu li su knjige i rančevi “stigli” poštom iz daleka ili iz obližnje knjižare?

Da li Korona potpuno izmenila kurs lanca snabdevanja zvanog “back-to-school” u odnosu na prošlogodišnje trendove smanjenog rasta internetske kupovine u ovoj oblasti života?

Sve će nam se već samo reći.

Tajming je sve

Amazon, čiji događaj Prime Day direktno utiče na sezonu kupovine u školi, suočava se sa tradicionalnijim trgovcima poput Target i Walmart u tesnoj konkurenciji za potrošačke dolare. Neki analitičari, uključujući saradnika Forbesa Bryana Pearsona, pripisuju Prime Day-u početak sezone ranije kupovine, uprkos opštim očekivanjima potrošača od brze, besplatne isporuke u poslednjem trenutku koja bi inače mogla dovesti do kašnjenja u potrošnji. Ovaj produženi vremenski okvir efektivno je stvorio veću “pitu” za maloprodajnu industriju, budući da su se drugi igrači vraćali u vreme Amazona sa sopstvenim događajima za povratak u školu. Pearson takođe ističe da potrošači koji učestvuju u Prime Dayu troše u proseku 16-17% više tokom sezone povratka u školu od onih koji to ne čine, što ukazuje da duža sezona kupovine dovodi do većeg nivoa potrošnje u celini.

Status industrije: “Namršteni smajli”

Možda je najveće iznenađenje svega to što je sezona šopinga u školi druga po veličini u godini, maloprodaja za to vreme ne zarađuje toliko koliko biste mislili. Na nesreću za industriju maloprodaje koja se uveliko bori, pojačana konkurencija i duboki popusti sprečavaju veću potrošnju da se pretvori u veći profit. 49% anketiranih od strane NRF-a prošle godine, izjavilo je da se držalo najboljih ponuda, a duboki popusti na stavke sa malim profitnim maržama ne ostavljaju mnogo prostora za predomišljanje. Dakle, dok trgovci na malo moraju da ulažu u marketing, izložbe i zalihe, to rade bez obećanja rasta neto prihoda.

Sezonalnost igra važnu ulogu u svim pitanjima lanca snabdevanja, a što je sezona važnija, to je potrebno više planiranja i strategije unapred. Povratak u školu je ogromna, objedinjujuća sezona kupovine, koja testira marketinšku snagu i operativnu efikasnost prodavca. I dok je malo iznenađenja o tome šta će se i kada kupiti, ima dosta drugih nijansi kod kupovine u školi koje čine izazov za upravljanje lancem snabdevanja.

izvor: allthingssupplychain.com