CORE POWER i MIT dobili sredstva za razvoj plutajućeg nuklearnog istraživačkog projekta

Univerzitetski program za nuklearnu energiju američkog Ministarstva energetike (NEUP) odobrio je sredstva za istraživanje Energetskoj inicijativi MIT-u, CORE POWER-u i Nacionalnoj laboratoriji Ajdaha, za trogodišnju studiju o razvoju plutajuće proizvodnje nuklearne energije na moru u SAD.

Finansiranje NEUP-a će omogućiti detaljna kolaborativno istraživanje o ekonomskim i ekološkim prednostima plutajuće napredne proizvodnje nuklearne energije i detaljno razmotriti sve aspekte izgradnje, rada, održavanja i stavljanja van pogona takvih objekata.

Američko ministarstvo energetike (DOE) ranije je objavilo svoju nameru da finansira i razvija regionalna čvorišta čistog vodonika (H2Hubs) širom Amerike, od kojih jedno mora biti napajano nuklearnom energijom. Finansiranje bi dolazilo iz dvopartijskog zakona o infrastrukturi od 1,2 biliona dolara.

Trenutno se mnogo toga dešava u američkom nuklearnom pomorskom prostoru. Ranije ovog meseca DOE je dodelio klasnom društvu ABS (američki biro za brodarstvo) ugovor za istraživanje prepreka za usvajanje naprednog nuklearnog pogona na komercijalnim brodovima.

Istraživački projekat vredan 800.000 dolara baviće se izazovima usvajanja nove tehnologije reaktora u komercijalnim pomorskim aplikacijama u vreme kada mnoštvo kompanija širom sveta želi da komercijalizuje atomski pogon.

Izveštaj CORE POWER-a objavljen u martu ove godine poziva SAD da preuzmu vođstvo kada je reč o usvajanju nuklearnog pogona za trgovačku flotu.

Inače, CORE POWER, zajedno sa TerraPower-om kojim predsedava Bil Gejts, Southern Company i francuskom atomskom grupom Orano, razvija modularni reaktor rastopljene soli (m-MSR) za pogon brodova i obezbeđivanje pouzdane energije za proizvodnju sintetičkih zelenih goriva iz vodonika. Prvi prototip reaktora trebalo bi da počne ispitivanja 2025. godine.

CORE POWER sada ima podršku i ulaganje velikog broja vlasnika koji zajedno kontrolišu više od 2.000 okeanskih plovila.

*izvor: splash247.com

Pročitajte i...