Collett prevozao 81 komponentu za vetropark u Škotskoj

Specijalista multimodalne logistike, stručnjaci za transport velikih tereta kompanija Collett je završila isporuku 81 pojedinačne komponente vetroturbina za vetropark Tventishilling, koji se nalazi u blizini Dumfries & Galloway, Škotska.

Collet je dobio zadatak da planira i isporuči devet Vestas V117 turbina. Isporuke sa doka Kralj Džordž V kojim upravlja uprava luke Klajd počele su u junu 2021. Svaka od komponenti za svaku kompletnu turbinu, tri sekcije tornja, tri lopatice, gondola, pogon i čvorište, zahtevali bi specijalnu transportnu logistiku za putovanje od 170 milja  do lokacije.

Tokom istraživanja rute, identifikovano je nekoliko modifikacija rute. Za skretanje ulevo na oko dve milje od gradilišta, predložena je konstrukcija okretne glave kako bi se 27 lopatica dužine 57 metara omogućilo da se kreću kroz skretanje. Glava za okretanje je napravljena na mostu Eliock pre isporuke komponenti.

Koristeći svoju specijalizovanu flotu, Collett je angažovao nosače super krila za transport noževa od 57 metara i 14,9 tona. Pored toga, upotreba ovih specijalizovanih nosača super krila omogućila je Collett-u da prevaziđe probleme oko vertikalnog poravnanja od glavnog puta do Eliock mosta, izbegavajući potrebu da se izvode radovi na navedenoj strukturi.

Za ostale komponente, 25 metara duge donje i 26 metara srednje kule, sa težinama od 67 i 44,5 tona Collett je koristio specijalne prikolice sa stezaljkama, dok su preostale komponente, gornji tornjevi, gondola, pogonski sklopovi i čvorišta transportovani pomoću Collett-a.

Radeći prema detaljnom rasporedu isporuke, izrađenom u skladu sa potrebama izgradnje gradilišta, u periodu od 14 nedelja, Collett tim je isporučio svaku od komponenti od pristaništa Kralja DžordžaV do odredišta u Škotskoj. Sve komponente putovale su pod pratnjom Collet-a, sa policijskom pratnjom koja je bila prisutna za lopatice, delove tornja, gondole i pogone.

Sve isporuke vetroparka Tventishilling snage 38 MV sada su kompletirane sa devet Vestas V117 turbina sa vrhom od 140 metara za koje se očekuje da će biti u potpunosti operativne 2022. godine.

izvor&foto: projectcargojournal

Pročitajte i...