CMA CGM prestaje sa transportom plastičnog otpada

Na prošlonedeljnom samitu One Ocean u Brestu, Francuska, Rodolf Sade, predsednik i izvršni direktor CMA CGM grupe, najavio je da od 1. juna Grupa više neće prevoziti plastični otpad na svojim brodovima.

Posvećenost su pozdravili Bazelska akciona mreža, The Last Beach Cleanup i druge nevladine organizacije.

Svake godine oko 10 Mt plastičnog otpada završi u moru. Ukoliko se ne preduzmu mere, ta cifra će se utrostručiti u narednih 20 godina i dostići 29 Mt, što će izazvati nepovratnu štetu morskim ekosistemima, fauni i flori.

Uzroci ovog zagađenja uključuju skladištenje na otvorenom i nepostojanje infrastrukture za preradu plastičnog otpada koji se aktivno ne reciklira ili ponovo koristi.

Ovom odlukom, CMA CGM će sprečiti da se ova vrsta otpada izvozi na destinacije gde se sortiranje, reciklaža ili oporaba ne mogu obezbediti.

CMA CGM je tvitovao ovu sliku u junu prošle godine. Na njoj se vidi deo osoblja Grupe sa njihovim porodicama i prijateljama kako čiste plažu u Le Parc Nationale des Calankues u blizini Marseja

Grupa je stoga odlučila da preduzme praktične korake tamo gde za to ima operativnu sposobnost, uvažavajući hitne pozive određenih nevladinih organizacija.

Prošlog septembra, CMA CGM se udružio sa filipinskim društvenim preduzećem, The Plastic Flamingo, kako bi povećao sakupljanje plastičnog otpada i uhvatio se u koštac sa zagađenjem mora plastikom na Filipinima. Zajedno su rekli da će prikupiti 120 tona plastičnog otpada koji će se reciklirati u Metro Manili u roku od godinu dana.

izvor&foto:worldcargonews

Pročitajte i...

Leave a Comment