Climeworks – prvi svetski sertifikovani dobavljač usluga uklanjanja ugljenika

Climeworks je postala prva svetska kompanija koja je uspešno apsorbovala ugljen-dioksid iz atmosfere i trajno ga skladištila pod zemljom.

Ovo je prvi put da je kompanija klijentu obezbedila postrojenje za trajno uklanjanje ugljen-dioksida (CDR), navodi se u saopštenju za štampu kompanije Climeworks sa sedištem u Švajcarskoj.

„Obezbeđivanje CDR usluga našim prvim korporativnim klijentima je uzbudljiva prekretnica koju smo ponosni što smo dostigli rigoroznom validacijom treće strane koja je sertifikovana“, rekao je Kristof Gebald, ko-izvršni direktor/osnivač Climeworks-a.

„Brzo skaliranje naših operacija je samo jedan deo misije Climeworks-a. Drugi deo je da ovo povećanje prati visoke standarde, garantujući našim klijentima da mogu da veruju da će naš CDR biti [najvišeg] kvaliteta, što znači dodatni, veoma izdržljiv, i bezbedno“.

Sertifikacija

Postupak, poznat kao direktno zahvatanje i skladištenje vazduha (DAC+S), je sertifikovan od strane nezavisnog revizora DNV, lidera u nezavisnom kvalitetu i bezbednosti za osiguranje kvaliteta.

Kroz ovaj proces, višak ugljen-dioksida se uspešno uklanja iz atmosfere i zakopava pod zemljom, gde će se na kraju učvrstiti u stenu.

Ovaj razvoj se smatra velikim korakom napred u borbi protiv klimatskih promena jer ima potencijal da dramatično smanji nivoe ugljen-dioksida u atmosferi.

Climeworks nudi svoje prve korporativne klijente, Microsoft, Shopify i Stripe; CDR usluge verifikovane treće strane koje se obavljaju u Orca (postrojenje za sakupljanje ugljenika). Nakon uspešne revizije, Climeworks CDR Services je dobio sertifikat od DNV-a.

Metodu DAC+S zasnovanu na sertifikaciji zajednički su razvili Climeworks i CarbFix, jedna od vodećih svetskih firmi za brzu podzemnu mineralizaciju ugljen-dioksida, a potvrdio je DNV 2022.

CarbFix meša bazaltne stene sa vodom koja je korišćena za rastvaranje ugljen-dioksida. Za oko dve godine, prirodni procesi transformišu supstancu u čvrste karbonatne minerale.

Olakšavanje korporativnog hvatanja ugljenika

Cena uklanjanja i skladištenja emisije ugljen-dioksida za korporativne klijente ostala je privatna stvar, iako je određena time koliko i koliko dugo korporacije žele da se dioksid ukloni.

Međutim, prosečna cena uklanjanja ugljenika je nekoliko stotina dolara po toni. Svako može da plati Climeworks-u da ukloni ugljen-dioksid kako bi uravnotežio svoje pojedinačne emisije.

„Razvijanje rigorozne metodologije i njeno javno deljenje je kritičan korak za izgradnju poverenja sa kupcima za uklanjanje ugljenika kao što je Shopifi – to nam daje poverenje da se ono za šta plaćamo zapravo dešava“, rekla je Stejsi Kauk, šef odeljenja za održivost u Shopify-u.

„Climeworks se suočava sa ovim izazovom direktno sa svojom DAC+S metodologijom, i mi smo oduševljeni što preuzimamo našu prvu seriju uklanjanja ugljenika od Orca znajući da dobijamo upravo ono što smo očekivali kada smo bili partneri sa Climeworks-om 2020.“

Kompanija je prikupila više od 780 miliona dolara za povećanje od brojnih investitora, uključujući rizičnog kapitaliste Džona Dora i osiguravajuću kompaniju Swiss Re, pored toga što je ubedila korporativne klijente da plate za dalja uklanjanja.

„Majkrosoft je ponosan što je jedan od prvih korporativnih klijenata koji je dobio usluge uklanjanja ugljen-dioksida sertifikovane od strane Climeworks-a“, rekao je Filip Gudman, direktor portfelja za uklanjanje ugljenika, Microsoft.

„Kao i investitor i kupac Climeworks-a, znamo da je imperativ da nastavimo sa rastom tržišta uklanjanja i skladištenja ugljen-dioksida u svetu, kao i za postizanje ambicioznih klimatskih ciljeva naše kompanije: da bude negativan ugljen-dioksid do 2030. godine.

Drugi komercijalni objekat, koji će sakupljati i skladištiti 36.000 metričkih tona ugljen-dioksida godišnje, gradi se na Islandu, otkrio je Climeworks u junu 2022.

Ovo još uvek predstavlja zanemarljiv deo godišnje svetske emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Međunarodna agencija za energetiku izvestila je 2021. godine da je emisija CO2 dostigla rekordnih 36,3 milijarde metričkih tona.

izvor&foto: interestingengineering.com

Pročitajte i...