Cirkularna ekonomija i jednokratna ambalaža za hranu

Zakleti kritičari napora za održivost dugo su se nadali jednostavnim i lakšim alternativama kada je u pitanju pakovanje hrane. Na sreću, cirkularna ekonomija nudi savršeno rešenje.

Koncept cirkularne ekonomije je kreiran da bi se smanjila količina otpada koji proizvodimo. Pristup cirkularne ekonomije se ističe jer naglašava čitav životni ciklus ambalaže u pokušaju da se stvori što manje otpada od početka do kraja lanca snabdevanja.

Kada je u pitanju jednokratna ambalaža za hranu, koncept cirkularne ekonomije znači da je od samog početka proizvodnje svaki korak u procesu što je moguće održiviji – od početka do kraja životnog ciklusa.

Razumevanje principa cirkularne ekonomije i njihova integracija u lance snabdevanja ambalažom za hranu

Model cirkularne ekonomije najbolje se razume na način na koji mu samo ime sugeriše: kao krug. Počinje sa sirovim materijalom, koji se zatim koristi u pažljivom procesu za dizajniranje ambalaže koja se može reciklirati ili kompostirati. Odatle se pakovanje kreira i distribuira. Zbog prirode ambalaže koja se može reciklirati ili kompostirati, odbačeni materijali se mogu ponovo koristiti za stvaranje drugog proizvoda.

Neke održive alternative za pakovanje hrane dobro funkcionišu u modelu cirkularne ekonomije, a savršen primer za to je sirovina poput bambusa. Bambus se ne mora iščupati iz korena da bi se koristio, što znači da biljka može nastaviti da raste nakon što je ubrana i da se samoregeneriše nakon žetve.

Inovacije u rešenjima za pakovanje hrane koja se može reciklirati za kružne lance snabdevanja

Važno je znati da posao nikada nije završen kada je u pitanju razvoj novih vrsta ambalaže za hranu koja je bolja za životnu sredinu. Danas se radi o nekoliko uzbudljivih inovacija koje pokazuju veliko obećanje za lanac snabdevanja.

  1. Ambalaža za sadnju: Ovo naizgled futurističko pakovanje ima seme ugrađeno u njega tako da nakon upotrebe potrošač može da ga posadi da stvori cveće, začinsko bilje ili hranu.
  2. Pakovanje pečuraka: Korišćenje sirovina kao što je micelijum proizvodi čvrste materijale za pakovanje koji se lako kompostiraju, a zatim se mogu ponovo koristiti.
  3. Pakovanje na bazi kukuruza: Opcije kao što su pena sa zelenim ćelijama i alternativa kukuruznom škrobu za plastiku obećavaju napredak za industriju ambalaže za hranu.

Zajednički napori i partnerstva pokreću inicijative cirkularne ekonomije u lancima snabdevanja ambalažom za hranu

Saradnja je ključna u kružnoj ekonomiji. Bez kooperativnog pristupa, sistem se raspada. Od planiranja do izvršenja i dalje, timski napor je neophodan da bi cirkularna ekonomija bila uspešna.

Istraživanja pokazuju da kompanije na svim nivoima lanca snabdevanja moraju da budu otvorene za saradnju, jer nijedna kompanija ne može sama da uradi sve što je potrebno da izvrši kružni metod.

Pored saradnje unutar industrije, partnerstva između onih u industriji i akademske zajednice su takođe kritična. Rad sa univerzitetima, istraživačkim institutima i drugim obrazovnim subjektima može pomoći igračima u industriji da budu u toku sa najnovijim trendovima, inovacijama i metodama zasnovanim na dokazima za održivi dizajn ambalaže.

Prednosti rešenja cirkularne ekonomije u lancima snabdevanja ambalažom za hranu

Pristup kružne ekonomije nudi više koristi od drugih metoda za održivo pakovanje hrane, a glavna među njima je smanjenje otpada koji ide ka deponijama. Ali to nije jedini razlog zašto su rešenja kružne ekonomije odlična opcija za vaše poslovanje.

EU procenjuje da bi do 2030. godine moglo biti otvoreno preko 700.000 radnih mesta kao rezultat primene modela cirkularne ekonomije. Ovo bi imalo značajan uticaj na ukupno ekonomsko zdravlje u Evropi.

Smanjenje otpada i eventualno bavljenje više organskim materijalima tokom procesa upravljanja otpadom znači bezbednije uslove rada za one u industriji otpada koji su redovno izloženi opasnim materijalima.

Prerada manjeg broja neorganskih materijala znači smanjenje zagađenja i gasova staklene bašte, koji ne samo da štite životnu sredinu, već dovodi do poboljšanih rezultata za sve.

Zaključak

Iako je potrebno vreme da se takav proces u potpunosti razvije u uspešan sistem, vreme, energija i resursi koji su potrebni su vredni krajnjeg rezultata. Na kraju krajeva, nada je u zaštiti životne sredine.

Foto: unsplash.com

izvor: allthingssupplychain.com

Pročitajte i...