Cargo industrija mora izabrati sigurne uređaje

Sa učesnicima u lancu snabdevanja koji nastoje da stvore nove nivoe odgovornosti oko transporta tereta, sigurni uređaji su najvažniji za uspeh.

Kao pokretač digitalnog lanca snabdevanja, Nexxiot objedinjuje osnovne komponente potrebne za povećanje vidljivosti i stvaranje odgovornosti u globalnoj trgovini. Pošto je primenio jednu od najvećih svetskih namenskih mobilnih IoT flota, ovaj TradeTech provajder razume šta je potrebno za transformaciju ekosistema dajući prioritet najvišim standardima bezbednosti.

Proteklih nekoliko godina dogodilo se više slučajeva prekida lanca snabdevanja. Sa oko 300 miliona intermodalnih putovanja kontejnerima godišnje, ljudi zavise od efikasnog transporta tereta za sve svoje potrebe. Do 30 miliona transportnih kontejnera se koristi širom sveta za distribuciju osnovnih resursa poput hrane, odeće, kućnih dobara, vozila i sirovina. Oko 5 miliona železničkih vagona se koristi širom sveta za premeštanje kabaste robe i tih transportnih kontejnera između luka i njihovih odredišnih fabrika i maloprodajnih objekata. Neverovatno je uzeti u obzir da je od svih ovih industrijskih objekata koji su neophodni za naš opstanak, manje od 1% opremljeno bilo kojom tehnologijom za praćenje.

Hajde da razmotrimo prednosti vidljivosti. Sredstva poput intermodalnih kontejnera i vagona se kreću u složenim operacijama. To su vredni objekti koji se moraju održavati, kojima se mora upravljati i koordinirati, kako bi bili prikladni za namenu i kako bi se roba koju sadrže isporučila. Sam teret je vredan resurs koji treba održavati u najboljem stanju i zaštititi od rizika poput krađe ili oštećenja. Neka roba je posebno osetljiva na uslove okoline kao što su hemikalije ili farmaceutski proizvodi i moraju se održavati u okviru preporučenih parametara kako bi se sprečilo kvarenje i rizik od nesreće.

Bez obzira da li prevozite vagone ili transportne kontejnere, rizik od požara ili eksplozije je veoma stvaran. Ovi industrijski objekti često prolaze kroz zone visokog rizika čak i ako sami ne sadrže opasnu robu. Prilikom odabira uređaja za ugradnju u industrijsku imovinu, važno je uzeti u obzir koliko dugo će se koristiti, ko će njime rukovati i za koju vrstu robe će se koristiti. Ako kompozicije vagona uključuju zapaljivi teret, onda se nebezbedan digitalni hardver na susednim vagonima ne može koristiti.

U stvari, svi IoT senzori i gateway-evi koji se koriste na industrijskim sredstvima treba da budu sertifikovani kao bezbedni kako bi se garantovala bezbednost radnika i javnosti. Ex, ATEX ili HAZLOC su najrelevantniji sertifikati za prostor digitalnog lanca snabdevanja. To znači da oni koji su zaduženi za planiranje transporta, upravljanje voznim parkom i kvalitet treba da traže kompanije koje stavljaju siguran dizajn hardvera na vrh svoje liste prioriteta. Jedna zalutala iskra uzrokovana neispravnim strujnim krugom ili propadanjem komponenti tokom vremena može izazvati požar ili eksploziju sa rizikom od uništenja veće imovine, infrastrukture ili prirodnih staništa vitalnih za prirodu.

Posle svakog ozbiljnijeg prekida lanca snabdevanja, iznova se traže načini da se smanje rizici i izbegne dalji haos. Kada instalirate hardverske uređaje na vagone i kontejnere, uređaj mora biti dovoljno pametan da ostane „živ“. Potrebno je da upravlja potrošnjom energije i ima sredstva za prikupljanje energije iz svog neposrednog okruženja. Sve dok ima snagu, može da pošalje svoje osnovne podatke na obradu na Nexxiot inteligentnoj platformi u oblaku. Ovi podaci se obrađuju i izvlače vredne poslovne inteligencije. Ovo pomaže klijentima da upravljaju svojim održavanjem i flotom, smanje emisije, kreiraju nove usluge vlasnika tereta i usklade svoje poslovne procese sa potrebama partnera i željama kupaca. Stvaranje hardvera bez održavanja sa svim bezbednosnim sertifikatima potrebnim širom sveta nije trivijalan izazov. To zahteva tehnološkog partnera koji ima različite hardverske i softverske kompetencije, razumevanje međunarodnih procesa sertifikacije i blisko partnerstvo sa klijentima i učesnicima u lancu snabdevanja kako bi se uspostavio pravi balans kvaliteta, upotrebljivosti i cene.

Celokupna svetska sredstva za transport tereta biće opremljena uređajima za praćenje u narednih nekoliko godina. Nije pitanje „ako“ već „koliko brzo“. Špediteri i vlasnici tereta sada to zahtevaju, a lideri transformacije to primenjuju. Najbolji uređaji su spremni za budućnost sa pravim komunikacionim protokolima i komponentama za dug životni vek od više od 6 godina, robusno su konstruisani, a paketi podataka se upravljaju tako da kontrolišu troškove povezivanja. Svi ovi detalji su zaista važni jer se poslovni slučajevi oslanjaju na jedinstvene podatke visokog kvaliteta. Tema koja se ponavlja je kvalitet. Kada je reč o industrijskom IoT hardveru i opasnostima u globalnom lancu snabdevanja, ako imate izbor između jeftinog i bezbednog, uvek birajte bezbedno.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...