Canyon predstavio neobičan spoj električnog automobila i bicikla

U gradskom okruženju koje se sve više menja, bicikli postaju sve važniji i korišćeniji oblik prevoza. Kada je reč o izbegavanju saobraćajnih gužvi i beskrajnog traženja mesta za parkiranje, oni su idealni, a dodatkom elektrifikacije pogona postaju i prevozno sredstvo kojim se mogu bez previše umora prevaliti veće udaljenosti. Ove činjenice su u nemačkoj kompaniji Canyon uzeli u obzir kao polaznu tačku za daljnje unapređenje koncepta gradske električne mobilnosti, a došli su do nečega što nazivaju upravo tako, “Future mobility concept”.

Njihova vizija, dakle, neke buduće mobilnosti u gradskim centrima jeste ovaj “revolucionarni” koncept koji su nedavno predstavili – spoj električnog automobila i bicikla, namenjen kako za svakodnevnu vožnju na posao i kući, ali i za odlazak u prodavnice ili na izlet.

Canyon je u svom konceptnom vozilu, osmišljen u saradnji s Tehničkim univerzitetu u Ahenu, spojio male dimenzije bicikala sa zatvorenom kabinom i stabilnošću na 4 točka iz automobila. Naravno, konceptu je dodat i električni pogon, pa on predstavlja vozilo koje bi trebalo da popuni prazninu između električnih bicikala i automobila.

Ovakvo vozilo bi zadovoljilo potrebe onih koji žele da se kreću kao biciklom, izbegavaju gužve i lako se parkiraju gde god požele, a da su pritom zaštićeni od vremenskih nepogoda, vetra, kiše ili snega. Tako su došli do koncepta “kapsule na točkovima” koja je više nalik malenom električnom automobilu, ali se njime vozi i upravlja kao da je reč o električnom biciklu. Vozač mora da okreće pedale, ali mu pri tome pomaže i elektromotor – bar tokom prvih 150 kilometara koliko to jedno punjenje baterija dozvoljava. Brzine se kreću na nivou biciklističkih, pa je planirano da za ovakva vozila najviša brzina bude ispod 60 km/h.

Iz Canyona kažu da imaju u planu ostvarivanje svoje vizije nove električne mobilnosti, u obliku ovog koncepta ili nečeg sličnog, i to u vrlo bliskoj budućnosti.

izvor: SEEbiz / Bug.hr

foto: Canyon

Pročitajte i...