Bugarska izdvaja preko 15 miliona evra pomoći za autobuski sektor

Bugarska vlada najavila je šemu finansijske podrške u vrednosti od 30 miliona BGN (15,4 miliona EUR) za autobuske prevoznike kako bi ublažila uticaj COVID-19.
Pandemija je imala razarajući efekat na komercijalni putnički drumski transport u Bugarskoj, a IRU-ov izveštaj o uticaju procenjuje gubitke prometa od 92%. Bespovratna sredstva dostupna malim i srednjim preduzećima će stoga biti od suštinskog značaja za sprečavanje gubitka radnih mesta i bankrota. Prema rečima bugarskog ministra saobraćaja, oko 1.500 kompanija dobiće sredstva u rasponu od 1.500 do 230.000 evra.

Očekujemo da kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava budu objavljeni sledeće nedelje. Nadamo se da će pristup ovom finansiranju biti brz i lak za sve autobuske kompanije, pomažući im da nastave sa radom tokom tekuće krize“, Georgi Petarneichev, predsedavajući bugarskog člana IRU AEBTRI.

Sve ovo sledi nakon mera podrške najavljenih tokom leta, a za koje se očekuje da će spasiti oko 22.000 radnih mesta. Pored toga što obezbeđuju deo zarade, doprinosa za socijalno osiguranje i poreskih olakšica, mere podstiču autobuske kompanije da zadrže radna mesta.
Finansijska podrška od strane vlada je vitalna kako bi se osiguralo da prevoznici prežive pandemiju. Bugarska vlada je jedna od retkih koja se odazvala IRU-ovim pozivima za ciljane finansijske mere za drumski transport. IRU će objaviti svoj izveštaj o uticaju COVID-19, u kome će se izneti konkretne mere koje bi vlade trebale da preduzmu kako bi sprečile masovne nesolventnosti u tom sektoru.

izvor: iru.org
foto: Image by Free-Photos from Pixabay