Budućnost saobraćajne infrastrukture Beograda

Plan razvoja saobraćaja u Beogradu se odnosi na unapređenje mogućnosti ovog grada kako na planu ulične mreže, tako i na planu železničke infrastrukture i vodnog saobraćaja, te i modernizacije uslova za dalju ekspanziju vazduhoplovne mreže.

Razvoj glavnog grada Srbije u ovom domenu je važan ne bi li se on učinio dostupnijim u odnosu na region Jugoistočne Evrope, čime se otvaraju vrata za stvaranje još boljih mogućnosti u datom kontekstu.

Smer razvoja modernih saobraćajnih rešenja

Individualni saobraćaj je u prošlom veku doživeo ekspanziju u gradovima kao jedan od stubova njihovog ekonomskog razvoja, dakle njihovog širenja. Povećanje broja putničkih automobila u gradovima je, međutim, dovelo do očekivanih problema u vidu zagušenja u saobraćaju, što je usmerilo planiranje saobraćaja u našem glavnom gradu ka poboljšanju uslova upotrebe putničkih automobila. Do napuštanja ovako orijentisanog planiranja saobraćaja dovelo je konstatovanje održivog razvoja kao uslova za napredak, odnosno kao osnove budućnosti gradova. Fokus se, dakle, premešta na nemotorizovana prevozna sredstva i javni gradski prevoz, što je osnova plana saobraćajne budućnosti Beograda.

Koncept urbane mobilnosti

Postojeće potrebe za mobilnošću stanovnika Beograda su izuzetno velike, a trend širenja gradova (koji je naročito primetan u Beogradu i Novom Sadu) kako u pogledu broja stanovnika, tako i fizičkog širenja, dovodi do zaključka da će ove potrebe biti samo veće u budućnosti. Novogradnja za stanovanje je u fokusu građevinskih poduhvata našeg glavnog grada, a samim time se širi i ulična saobraćajna mreža. Ovo grad Beograd, u skladu sa konceptom urbane mobilnosti, prati i podržava javnim gradskim prevozom, te se plan njegovog saobraćajnog razvoja u velikoj meri fokusira na ovaj vid transporta. Razvoj se u ovom kontekstu ne odnosi samo na uvođenje linija javnog gradskog prevoza, već i na domen kvaliteta istog, u smislu tehnologije i performansi. Urbana mobilnost kao praksa podrzumeva i plan izgradnje biciklističkih staza i podržavanja održivog saobraćaja podsticanjem građana da koriste ovaj vid prevoza.

Obilaznica oko Beograda i metro

Obilaznica oko Beograda predstavlja najbitniju investiciju koja je ostvarena u Beogradu u poslednjih nekoliko godina. Ovom investicijom se značajno smanjuje zagađenje vazduha, kao i saobraćajna gužva u glavnom gradu Srbije. Povezivanje svih gradskih opština sa železnicom je takođe uticalo na smanjenje upotrebe individialnog saobraćaja, dakle ličnih saobraćajnih sredstava. Metro je investicija o kojoj dugo govorimo i ovaj projekat je izuzetno važan, naročito uzimajući u obzir veličinu srpske prestonice.

Budućnost

Projekti koji su planirani u okviru naredne decenije imaju za cilj da rasterete beogradski saobraćaj i potpuno izmene saobraćajnu hijerarhiju, vodeći se ekološkim modelom. Ovo znači da je saobraćajni plan grada Beograda fokusiran na pešake, bicikliste i javni gradski prevoz, kao i oslobađanje centra grada saobraćajnih gužvi, koje opterećuju prestonicu u kontekstu zagađenja, ali i u takoreći praktičnom smislu i u pogledu ostalih faktora koje utiču na kvalitet života Beograđana, čemu u prilog idu mostovi i tuneli koji su važan deo ukupnog saobraćajnog plana. Nakon što se zaokruži projekat novih saobraćajnica, akcenat će biti postavljen na povećavanje pešačkih staza i pravljenje eko-koridora.

Budućnost Beograda u velikoj meri zavisi od načina na koji će se usmeriti saobraćaj i uspostaviti saobraćajna hijerarhija u ovom gradu. Sam po sebi, ovaj plan, sa konačnim ciljem da se izmene prioriteti beogradskih ulica, je u praksi izvodljiv, ali zahteva uklapanje velikog broja faktora i izvodi se postupno. Sa nadom da će ulice Beograda biti zaista vraćene Beograđanima (po ugledu na velike evropske prestonice), radujemo se novim poduhvatima u ovom domenu.

Velibor Živkov

Image by Djordje Nikolic from Pixabay

Pročitajte i...