Budućnost industrije viljuškara je u 2020. godini

2020. godina je uveliko u toku i industrija viljuškara prihvata budućnost sa prognozom rasta tržišta, veštačkom inteligencijom u magacinskim objektima i pojačavanjem tehnologije električne opreme. Industrija je u novu deceniju ušla sa obećavajućim brojkama. Šta kažu iskustva sa najvećeg evropskog ostrva. Predviđanja Britanskog udruženja industrijskih kamiona (BITA) osiguravaju skroman porast sektora za 2020. U stvari, najnovija prognoza pokazuje da će se takav rast ponavljati uzastopno u naredne tri godine. Rast leži u jačanju sektora hrane i pića, transporta i skladištenja i maloprodaje. Što se tiče proizvoda, prethodna godina se završila s izvanrednim rezultatom rezervacija skladišne opreme.

Vožnja bez ruku u skladištima

San o automatizovanoj vožnji postaje stvarnost zbog evolucije veštačke inteligencije. ILIAD (Intra-Logistics with Integrated Automatic Deployment) će omogućiti radnicima da bezbedno rade zajedno sa autonomnim viljuškarima u fabrikama skladišta. Evropski naučnici iz robotike razvijaju ovu inovativnu inicijativu kao deo EU projekta Horizon 2020. Cilj projekta je da vodi automatizaciju pakovanja, paletiranja i transporta kroz novi vozni park automatizovanih vođenih vozila. Da bi se olakšala interakcija između ljudi i robota, Veštačka inteligencija igra ogromnu ulogu. Dakle, vozila će moći da prikupljaju ljudske pokrete kako bi uspostavili obrasce aktivnosti. Na taj način će mašine prepoznati i stoga predvidjeti ljudsko ponašanje da bi se tome prilagodilo.

Industrija viljuškara investira u električnu energiju

Iako je dizelska oprema najpoželjnija opcija za rukovanje materijalima, električni viljuškari u potpunosti prate ovu tendenciju. Velike promene pojavljuju se unutar opreme za električno rukovanje jer se poboljšava tehnologija jonskih baterija. Na primer, dugotrajne baterije omogućavaju preduzećima da prođu tokom celodnevnog rada bez ponovnog punjenja. Kao rezultat toga, performanse električne opreme gotovo su na istoj efikasnosti kao kod dizelskih kolega. Takvo ulaganje je delom posledica klimatskih zagađenja koja jednostavno zahtevaju delovanja na smanjenju emisije štetnih gasova. Drugo važno poboljšanje je ponuda električne energije velikog kapaciteta. Tradicionalno se prosek držao oko 1,5 do 3 tone. Sada su proizvođači poput Doosan Industrial Vehicles napredovali. Prošle godine su lansirani 4-tonski i 5-tonski električni viljuškari, čime je ta potražnja pokrivena. Koristeći najnoviju tehnologiju, ovaj brend je maksimalno iskoristio ACT sistem (Active Control Technologi). Rezultati su poboljšanje efikasnosti motora i pouzdanije performanse kako u unutrašnjim uslovima tako i na otvorenom.

izvor: fultonforklifts.com

 Image by DavidRockDesign from Pixabay

Pročitajte i...