Bosch radnici protestuju protiv zatvaranja fabrika

Nekoliko hiljada radnika dobavljača delova za automobile Robert Bosch protestovalo je u petak u Nemačkoj protiv planiranog zatvaranja fabrika i preseljenja radnih mesta za koje je kompanija rekla da su potrebna da bi se prilagodila promenljivoj potražnji u prelasku na električna vozila.

Oko 3.000 radnika iz različitih fabrika okupilo se ispred fabrike kompanije Bosch u Buehl-u, saopštio je sindikat IG Metal, gde će oko 1.000 zaposlenih u Nemačkoj ostati bez posla do 2025. godine zbog preseljenja, otpuštanja, prema kompaniji.

Radnici su se okupili i u gradu Arnštatu, gde bi krajem godine trebalo da se zatvori fabrika takozvanih regulatora generatora – auto-delova koji više nije potreban u električnim vozilima zbog nedostatka kupaca.

Protesti su održani i ispred Bošove fabrike u Minhenu, gde bi 250 radnih mesta moglo da bude premešteno u inostranstvo, iako nije doneta konačna odluka.

„Na svakoj pumpi za gorivo proizvedenoj u Minhenu pravimo gubitke“, rekao je direktor fabrike Joerg Luntz u mejlu Rojtersu.

„Niko ne poriče da strukturne promene u Bosch-u zahtevaju veliki napor. Ali transformacija mora da bude pravedna i da u fokusu budu radnici“, rekao je Frank Sel, šef radničkog saveta Bosch-ovog odeljenja za rešenja za mobilnost.

Portparol kompanije Bosch, rekao je: „Naš cilj je uvek da osmislimo mere u dijalogu sa društvenim predstavnicima sa ciljem da se iscrpe sve mogućnosti za nastavak zapošljavanja… dok istovremeno ukazujemo na mogućnosti za nova zapošljavanja van kompanije.”

Sindikati u Nemačkoj i drugde upozorili su da bi prelazak na proizvodnju električnih automobila mogao koštati milione radnih mesta ako se radnici ne prekvalifikuju, a jedna studija u maju procenjuje da bi 100.000 radnih mesta moglo biti izgubljeno samo u Nemačkoj.

izvor&foto: reuters.com

Pročitajte i...