BMW uvodi autonomnu logistiku zasnovanu na oblaku

BMW grupa sada koristi oblak podataka za upravljanje autonomnom logistikom u svojoj fabrici komponenti u Landshutu u Nemačkoj, nakon ispitivanja sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu (TUM).

Nakon preliminarnih testova u laboratorijskim uslovima u TUM kampusu u Garkingu, projekat Robot in the Cloud u fabrici Landshut spreman je za pionirsku ulogu u prvoj logistici koja je u potpunosti kontrolisana oblakom.

„Sa ovim pilot projektom, BMW Group Plant Landshut postavlja novi standard za inteligentnu, povezanu fabriku. Sve veća digitalizacija proizvodnje uključuje i logističke tokove“, objasnio je menadžer lokacije dr Stefan Kasperovski. „Iza projekta stoji cilj potpuno povezane proizvodnje, u kojoj autonomni transportni sistemi, logistički roboti i mobilni uređaji neprimetno komuniciraju jedni sa drugima i sa kontrolnim sistemom.“

Precizna autonomija

Kamere su sada integrisane u samovozeće viljuškare, istovremeno izračunavajući kretanje u vožnji i određujući koordinate sa milimetarskom preciznošću.

Nakon toga, 5G tehnologija prenosi proračune u oblak podataka visokih performansi. Nova 5G bežična tehnologija omogućava prenos velikih količina podataka u veoma kratkom vremenu, omogućavajući povezivanje mašina i opreme u realnom vremenu. Takođe omogućava povezivanje milijardi mašina i prenos podataka u skoro realnom vremenu, formirajući veštački ekosistem dizajniran da pojednostavi izlaz.

Automatizacija složenih procesa i automatizovana kontrola viljuškara smanjuje vreme zastoja i povećava performanse i efikasnost celog logističkog sistema, kaže Ludvig Huber, koji je odgovoran za integraciju u fabrici Landshut.

Novi sistem implementirao je tehnološki provajder Congiv iz Minhena, koji instalira 5G mrežu u fabrici. KS Control isporučuje samohodne viljuškare. Napredni monitoring za projekat obezbeđuje TUM.

Inicijativu je prošle godine pokrenuo razvojni tim kompanije za tehnologiju i logistiku. Dizajniran je da istraži kako se samovozeća logistička vozila mogu koristiti u proizvodnom okruženju.

Projekat vredan 1,2 miliona evra pokrenulo je bavarsko ministarstvo za ekonomiju i trebalo mu je dve godine da dostigne sadašnji nivo.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...