BMW se pridružio u trci za EV baterije sledećeg nivoa

BMW AG će izraditi prototip automobila na solid-state baterije pre 2025. godine, pridruživši se ubrzanoj trci za tehnologiju koja obećava da će povećati snagu i domet električnih vozila.

Proizvođač automobila rekao je da njegovi istraživači “intenzivno rade” na solid-state baterijama za električna vozila. Zalog će videti kako će se BMW boriti sa Volkswagen AG, Toyota Motor Corp. i drugim velikim proizvođačima u borbi za stvaranje novog sistema u vozilima tokom narednim godinama.

Do kraja decenije imat ćemo automobilsku solid-state bateriju za upotrebu u našoj seriji vozila“, rekao je šef razvoja BMW-a Frank Veber.

Litijum-jonske baterije koje se koriste u električnim vozilima koja su trenutno u prodaji imaju tečni elektrolit između anode i katode. SSD baterije zamenile bi tečnost za čvrstinu, poboljšavajući performanse i sigurnost.

One mogu dodati domet, smanjiti vreme punjenja i eliminisati rizik od požara“, rekla je analitičarka BNEF-a za skladištenje energije Cecilia L’Ecluse u izveštaju objavljenom u ponedeljak. „To je veoma velika stvar.“

BNEF predviđa da će troškovi SSD baterija pasti kako se industrija bude povećavala tokom narednih 15 godina.

izvor: bloomberg.com

foto: europe.autonews.com