BMW povlači iX zbog kvara u softveru upravljačke jedinice vazdušnih jastuka

Predstavljen u Sjedinjenim Državama za model 2022. godine. Tokom programa procene i testiranja, BMW je otkrio kod greške sa kontrolnom jedinicom vazdušnih jastuka. Odgovarajuća poruka upozorenja nije bila prikazana na digitalnoj instrument tabli.

Proizvođač automobila sa sedištem u Minhenu je odmah kontaktirao dobavljača kontrolne jedinice vazdušnih jastuka, odnosno Continental, radi detaljne analize. Prema dokumentima podnetim NHTSA-i, „dogodio se problem sa programiranjem, koji je potencijalno uticao na osvetljenje lampice upozorenja vazdušnog jastuka i poruke upozorenja“.

Nakon pregleda informacija o montaži i evidencije proizvodnje dobavljača, BMW je utvrdio da 1.029 jedinica iX-a mora biti povučeno nazad. Predmetna vozila proizvedena su od 14. oktobra 2021. do 7. aprila 2022. godine u fabrici nemačkog proizvođača Dingolfing u Bavarskoj.

Ova vozila su podeljena između xDrive40, xDrive50 i vrhunskog M60. Lek dolazi pod maskom softvera za kontrolnu jedinicu vazdušnih jastuka.

Zasnovan na potpuno novom aluminijumskom svemirskom okviru koji je veoma kompatibilan sa CLAR platformom, iX je proizveden od kombinacije čelika, aluminijuma, termoplasta i ugljeničnih vlakana. Bilo kako bilo, u svakom pogledu je pravo „čudo“. Težak od 2.567 kilograma, iX se trenutno nudi u dva varijante: xDrive50 ili M60.

Osnovna specifikacija je sposobna da postigne 97 kilometara na sat za 4,4 sekunde. Po ceni od 83.200 dolara bez odredišne naknade i opcija, xDrive50 ima domet od 521 kilometar prema EPA.

M60, koji košta 105.100 dolara i ima 610 konjskih snaga, može se pohvaliti autonomijom do 451 kilometar. Varijanta orijentisana na performanse može dostići 97 km/h za samo 3,6 sekundi.

izor&foto: autoevolution

Pročitajte i...