BMW-ov HyCET projekat

Nemačko savezno ministarstvo za digitalne tehnologije i transport odobrilo je finansiranje BMW-u, u saradnji sa još pet partnera, za razvoj tehnologije za teške teretne kamione sa sagorevanjem vodonika.

Umesto da koristi tehnologiju gorivih ćelija, projekat je da razvije motore sa sagorevanjem vodonika za kamione, što je u teoriji oblik pogona sa niskom do nultom emisijom.

Projekat se zove Hycet (Kamioni sa motorom sa sagorevanjem na vodonik) i za projekat je dodeljeno 19,5 miliona evra (19,3 miliona dolara), od čega 11,3 miliona evra dolazi od nemačke vlade. Tokom Hycet-a, koji bi trebalo da traje četiri godine, nemačko savezno ministarstvo za digitalnu tehnologiju i transport će takođe obezbediti 5,7 miliona evra za pumpe vodonika pogodne za teške kamione u Lajpcigu i Nirnbergu. Partneri BMW-a na projektu su Deutz, DHL Freight, Keiou, TotalEnergies Marketing Deutschland i Volvo Group.

„Tehnologija vodonika nudi nam priliku da ponovo razmislimo o mobilnosti“, rekla je Daniela Kluckert, parlamentarna državna sekretarka saveznog ministra za digitalne tehnologije i transport. „Naročito, različiti zahtevi transportne logistike zahtevaju odgovarajuće odgovore. Vodonik je dobro rešenje za skladištenje energije za klimatski prihvatljiv transport koji može da dopuni mobilnost baterije i električne energije.”

Hycet projekat procenjuje upotrebu tehnologije motora sa sagorevanjem vodonika za transport teške robe. Kluckert je rekla da će rezultati dobijeni iz stvarnog rada doprineti konkurenciji između alternativnih tehnologija pogona u oblasti logistike. BMW radi na ozelenjavanju svojih logističkih operacija kako dolaznih tako i odlaznih, kako bi isporuka svojih vozila bila bez emisija.

BMW ne proizvodi kamione, tako da će partner na projektu Volvo Group obezbediti vozila koja će se na kraju koristiti u BMW-ovoj logistici. Projekat ima za cilj razvoj dva kamiona od 18 tona i dva kamiona od 40 tona, koje će testirati BMW i Deutz. Deutz je već razvio 7,8-litarski motor sa sagorevanjem na vodonik, koji će se koristiti u kamionima od 18 tona kao početna faza projekta. Drugi, 13-litarski motor će razviti Keiout za upotrebu u kamionima od 40 tona, kojima će upravljati DHL Freight za BMW Grupu. TotalEnergies će razviti dve pumpe na vodonik u Lajpcigu i Nirnbergu.

Većina prethodnih projekata korišćenja vodonika u kamionima fokusirala se na električna vozila sa gorivnim ćelijama (EV). Veliki kamioni imaju značajne prednosti u odnosu na automobile ili laka vozila za upotrebu vodonika jer njihova šasija može da primi veće rezervoare za skladištenje vodonika, a komora motora je relativno velika, što znači da se može smestiti veći i samim tim snažniji snop gorivih ćelija.

Sagorevanje vodonika ne dovodi do emisije ugljenika, pa se reklamira kao zelenija i čistija opcija. Toyota je, posebno, istražila prilagođavanje dizel vozila da postanu pogonjena vodonikom, a Corolla prilagođena sa dizela na sagorevanje vodonika takmiči se u trkačkom šampionatu Super Taikiu serije 2021. nakon samo relativno malih podešavanja ventila.

Efikasnost sa sagorevanjem vodonika je generalno niža nego sa benzinom ili dizelom, međutim, u aplikacijama kao što je transport gde opterećenje može biti kontinuirano, efikasnost je znatno bolja za upravljanje. Iako direktni proizvodi sagorevanja vodonika treba da budu samo voda, na visokim temperaturama proces može da dovede do emisije NOk, dovodeći u pitanje kredibilitet vodonika kao goriva za sagorevanje istinske „nulte emisije“.

DAF je ranije razvio kamion sa motorom na vodonik, XF H2 Innovation Truck, koji je osvojio ovogodišnju Evropsku nagradu za inovacije u kamionu.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...