BMW ima za cilj transportnu logistiku sa nultom emisijom u fabrici u Minhenu

Da bi se poklopio sa početkom proizvodnje potpuno električnog BMW-a i4 u svojoj fabrici u Minhenu u Nemačkoj, proizvođač automobila je takođe pokrenuo projekat za potpuno smanjenje lokalnih emisija iz transportne logistike koja se koristi za snabdevanje delova u fabrici.

U BMW-u ističu da će to postići povećanjem korišćenja železničkog transporta, kao i korišćenjem više električnih kamiona.

BMW je saopštio da je lansiranje BMW-a i4 bila prekretnica na putu ka električnoj mobilnosti i da će do 2023. godine više od polovine svih vozila proizvedenih u Minhenskoj fabrici imati elektrifikovanu vožnju.

Da bi se podržala ta proizvodnja, fabrici se dnevno isporučuje više od 750 kamionskih delova, prema BMW-u. Proizvođač automobila je rekao da će sada raditi sa svojim logističkim provajderima na prelasku na električne kamione za sve delove rute u unutrašnjosti grada do fabrike.

Proizvođač automobila će takođe povećati udeo vozila koja napuštaju fabriku železnicom. Trenutno oko 50% vozila koja napuštaju fabriku u Minhenu ide železnicom, ali kompanija namerava da to poveća u narednim godinama.

BMW ima dalje planove da na kraju smanji emisije u širem radijusu, uključujući i međunarodne rute, navodi se u saopštenju.

„Svesni smo da, zbog gradske lokacije našeg proizvodnog pogona, imamo posebnu odgovornost“, rekao je Peter Weber, direktor BMW Group fabrike u Minhenu. „Naš projekat smanjenja emisije CO2 u našoj matičnoj fabrici imaće veliki uticaj koji je pozitivan i na životnu sredinu i na naše neposredno susedstvo.“

Fabrika u Minhenu se nalazi na severu Minhena, pored sedišta kompanije BMW, otprilike 10 km od centra grada.

BMW već neko vreme istražuje načine da zaposli električne kamione u svojoj fabrici u Minhenu i za ulaznu i za odlaznu transportnu logistiku. Scherm Grupa je koristila električni kamion za isporuku delova još 2015. godine kao deo pilot projekta za smanjenje CO2, dodajući drugi u 2017. U međuvremenu, ARS Altmann je u međuvremenu počeo da koristi električni kamion za isporuku gotovih vozila.

Proizvođač automobila takođe traži načine da isporuku litijumskih baterija za svoju proizvodnju električnih vozila učini održivijom, što je nešto direktno primenljivo na proizvodnju i4 u Minhenu.

Na ovogodišnjoj konferenciji Automotive Logistics and Supply Chain Europe Live, održanoj u aprilu, BMW je pokazao da je prosečna količina CO2 emitovana po jedinici u proizvodnji i isporuci jednog od njegovih vozila bila 10 tona. BMW predviđa da će porasti na 14 tona po jedinici ako se ne preduzmu posebne mere u njegovom lancu snabdevanja, uglavnom zbog ugljičnog otiska uzrokovanog nabavkom i pravljenjem litijum-jonskih baterija za napajanje sve većeg udela električnih i hibridnih vozila. Ne želeći da napravi retrogradni korak, proizvođač automobila ima za cilj da smanji proizvodnju ugljenika na 8 tona CO2 po jedinici do 2030. godine.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...

Leave a Comment