BMW Brilliance proširuje fabriku Dadong i integriše logistiku

BMW-ovo zajedničko preduzeće u Kini – BMW Brilliance Automotive (BBA) – završilo je proširenje svoje fabrike Dadong u Šenjangu,  zauzimajući 91 hektar. Objekat sada uključuje radionice za štampu, karoseriju i farbanje uz jednokrovnu, integrisanu logističku i montažnu zgradu sa dve nezavisne proizvodne linije.

Proizvođač automobila sada pokreće montažu BMW-a X5 na tim linijama isključivo za domaće tržište. X5 se do sada proizvodio samo u fabrici BMW-a u SAD u Spartanburgu. Fabrika u Dadongu već proizvodi BMW serije 5 i X3 za kinesko tržište. To je takođe jedini objekat koji proizvodi potpuno električni BMV iX3 za globalno tržište.

„Uprkos izazovima u poslednje tri godine, ovaj složeni građevinski projekat završen je u potpunosti u predviđenom roku“, rekao je Milan Nedeljković, član uprave BMW-a za proizvodnju. „Naše kineske proizvodne lokacije su veoma značajne za BMW Grupu. Prošle godine skoro jedno od svaka tri vozila BMW Grupe isporučena širom sveta proizvedeno je u Šenjangu.

BMW ima drugu fabriku u Šenjangu, fabriku Teixi, kao i pogon za pogon i centar za istraživanje i razvoj. Šenjang je najveća proizvodna baza u svetskoj proizvodnoj mreži BMW Grupe. Prošle godine ove dve fabrike su ukupno proizvele više od 700.000 vozila. Tieki proizvodi BMW serije 1 i 3, kao i BMV X1 i X2.

Održiva železnica

Kao deo proširenja, fabrika sada ima devet železničkih linija koje je povezuju sa kineskom mrežom, pomažući da se podrže ulazne isporuke, kao i kretanje gotovih vozila iz fabrike. Skoro 80% vozila proizvedenih u Šenjangu se u potpunosti ili delimično transportuje železnicom, prema proizvođaču automobila. Investicija znači da fabrika Dadong sada ima najveći železnički objekat među BMW-ovim fabrikama na svetu.

Deo proširenja lokacije Dadong uključuje sveobuhvatnu železničku mrežu

Procenat tih vozila se odvozi železnicom do centra za distribuciju vozila (VDC) na ro-ro terminalu Meishin (Meixi) u luci Ningbo-Zhoushan za dalju distribuciju, železnicom i kratkim morskim/unutrašnjim plovnim putem do dilera.

Proizvođač automobila je takođe unapredio digitalizaciju procesa u fabrici, sa implementiranim projektima u planiranju, proizvodnji i logistici, između ostalog. BMW je saopštio da je ovaj objekat pionir u proizvodnji automobila u industriji 4.0, što mu omogućava da fleksibilnije odgovori na buduće trendove i proizvodnju hibridnih i potpuno električnih vozila sa pogonom na sagorevanje.

Nadogradnja digitalnih procesa je u skladu sa BMV-ovom iFactory strategijom da bude „vitak, zelen i digitalan“. Proizvođač automobila je takođe radio sa stručnjakom za digitalnu tehnologiju Nvidia-om kako bi dao prioritet kompjuterskoj tehnologiji viših performansi u svim operacijama proizvodnje vozila.

Franc Deker, predsednik i izvršni direktor kompanije BMW Brilliance, rekao je da proširenje postavlja standarde za održivost, produktivnost, digitalizaciju i agilnost.

Ovog leta, BBA će otvoriti novu fabriku, fabriku Lidija, za proizvodnju BMW-a i3, potpuno električne serije 3 napravljene isključivo za kinesko tržište.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...