BMW 540i xDrive: Brz, luksuzan i praktičan

BMW 540i xDrive Touring sa brojnim dodacima iz M i Individual izdanja ima sve što iskusan vozač može da poželi od karavana.

Kada BMW inovira, uvek se stara da vlasnik novog modela sve pronađe na poznatom mestu. Stoga su enterijeri različitih generacija, posebno njihov ergonomski raspored, prilično slični jedni drugima. Isto je i sa siluetama pojedinih modela. Ukratko, peticu u karavanu uvek možete prepoznati, bez obzira iz koje je generacije.

BMW 540i xDrive: tehnički klasik

Tehnologija takođe ima svoja pravila rasporeda, koja BMW krši samo kod malih modela. Ovde je sve na šta smo navikli: redni šestocilindrični benzinski motor postavljen sa težištem iza prednjih točkova uzduž, tako da se prenos obrtnog momenta sa radilice na kardan odvija sa što manjim gubicima.

Iako je četvorotočkaš, pogon preferira zadnju osovinu. Kada tome dodamo optimalnu raspodelu težine automobila između osovina, možemo reći da vozimo karavan sa najpredvidljivijim ponašanjem na tržištu.

Motor za nemačke autoputeve

245 kW ili 333 konjske snage je dovoljan deo snage i za najzahtevnijeg vozača. Naravno, Nemci dizajniraju takve automobile za autoputeve sa neograničenom brzinom. Tek kada pređete velike udaljenosti za izuzetno kratko vreme, u tišini i udobnosti, bez stresa, shvatite šta zapravo plaćate.

Potrošnja je smanjena zahvaljujući 48V blagom hibridnom sistemu. U normalnoj vožnji po propisima potrošnja na testu iznosila je 10,3 litara.

Primetne su razlike između pojedinačnih režima vožnje. Sa eco+ na sport+ režim, ponašanje ovih grupa se menja: motor, osmostepeni automatski menjač, upravljanje, pogon na sva četiri točka, elektronska stabilizacija šasije, amortizeri, pa čak i klima uređaj.

U sportskim režimima automobil se ukoči, a u udobnosti se udobno opušta. Svideće vam se komforni režim u gradu i tokom normalnog kretanja po zemlji, zatim sportski režim, gde god želite da se vozite iz zadovoljstva.

Luksuzan i praktičan enterijer

Bez obzira na performanse, čiji maksimum retko koristite, uživaćete u ostalim pogodnostima koje nudi premium karavan. Pre svega, savršeno se uklapaju u kožna sedišta, podesiva u svim pravcima, uključujući stezanje bočne vođice.

Zadnja sedišta su takođe udobna i imaju dugačke naslone, tako da putnicima pozadi nije potrebno toliko prostora za kolena. Prtljažnik je zapremine 560 litara, a preklapanjem zadnjih sedišta stvara se blago zakrivljena površina bez stepenika, po kojoj se eventualno mogu pomerati krupni predmeti prilikom utovara i istovara.

Napredna bezbednost

Interakcija svih asistenčnih sistema kulminira u Travel Assist-u, koji se aktivira dugmetom na volanu. Automobil je sposoban za autonomnu vožnju nivoa 2, tj. vozi se u traci i održava odabranu bezbednu udaljenost od vozila ispred sebe dok se ne zaustavi. Matrix LED farovi donose veliko olakšanje očima kada vozite noću. Manevre na licu mesta olakšava parking asistent, a sistem kamera pruža savršen pregled situacije oko automobila.

BMW 540i xDrive Touring

Motor: Ø6/benzin turbo

Zapremina: 2998 cm3

Maks. snaga: 245 kW (330 ks)/5500 min-1

Maks. obrtni moment: 450 Nm/1600-4800 min-1

Maks. brzina: 250 km/h

Ubrzanje 0-100 km/h: 5,2 s

Menjač: A8

Kombinovana potrošnja: 7,8 l/100 km

Potrošnja na testu: 10,3 l/100 km

CO2 emisije: 177 g/km

Zapremina prtljažnika: 560/1700 l

Ukupna težina: 2535 kg

Dimenzije D x Š x V: 4963 k 1868 k 1498 mm

Međuosovinsko rastojanje: 2975 mm

izvor&foto: transport-logistika.cz

Pročitajte i...