Blockchain tehnologija danas transformiše industriju nabavki

Danas se Blockchain tehnologija smatra tehnologijom koja menja igru i koja visoko potresa procese lanca snabdevanja, izazivajući rezonancu u finansijskoj industriji svojim Bitcoin-om, ali uglavnom zbog svojih relevantnih funkcija u nabavci.

Šta je Blockchain?

Blockchain tehnologija je vrsta evidentiranja i distribucije digitalnih informacija, koja pruža sigurnosnu knjigu transakcija. Možete da iscrpite digitalne potpise da biste potvrdili autentičnost svake transakcije, čime ćete ukinuti centralnog posrednika.

Blockchain je takođe pristup zasnovan na tehnologiji namenjen decentralizaciji tržišta, čineći nekomplikovanije transakcione odnose i postižući bolji nivo organizacione produktivnosti. Prepoznatih i potencijalnih funkcija ima u izobilju i sada utiču na svaku industriju, što je posebno važno za preduzeća sa visokim stopama plaćanja i velikim lancima snabdevanja.

Jednostavna definicija Blockchain-a je „distribuirana digitalna knjiga, koja omogućava kompletne transakcije peer-to-peer osnovi, bez centralizovane agencije za odobravanje“; objašnjeno kao o bezbednosno-javnom-eksternom sistemu podataka, učesnici su mogli da ga provere, ispitaju i ažuriraju.

Distribuirana digitalna knjiga vrši evidenciju transakcija u „lancu blokova“. Ovaj snimak se pojavljuje u više primeraka raspoređenih u mnoge veze ili čvorove (tj. mobilne telefone, računare). Svaki novi blok transakcija povezuje se sa onim pre i posle njega. Svi čvorovi povezani na mrežu Blockchain prihvataju ažurirane transakcije izvršene u knjizi.

Iako bi korisnici mogli da uđu, provere ili dodaju podatke, ne mogu ih menjati ili brisati, ostavljajući trajni i javni trag informacija i transakcija, čineći njihovu manipulaciju gotovo nemogućom. Ko želi da falsifikuje knjigu, morao bi to da uradi ukršteno više kopija sačuvanih u različitim računarskim uređajima u istom trenutku – a verovatnoća da se to dogodi je mala. Ovaj proces je ono što Blockchainu daje transparentnost i značajnu sigurnost.

Na primer, neko zahteva transakciju; zatim se emituje sa osobe na osobu (P2P) putem računara ili ćelijskih mreža poznatih kao čvorovi. Sledi proces validacije korišćenjem algoritama; verifikovana transakcija može obuhvatati ugovore, zapise, druge informacije ili čak kripto valutu.

Transakcija se zatim kombinuje sa drugim zanatima da bi se stvorio novi blok podataka za takvu knjigu. Ova potvrda dodata u postojeći Blockchain je trajna i nepromenljiva. Napokon imamo završenu transakciju.

Govoreći o kriptovaluti, ova vrsta transakcije nema osnovnu vrednost koja se ne može zameniti za drugi proizvod kao što je zlato. Postoji samo u mreži i nema fizički oblik. Štaviše, centralna banka ne reguliše svoje resurse, čineći sistem u potpunosti decentralizovanim.

Prednosti Blokchain-a u nabavci

 • Fokusirana bezbednost i priroda ravnopravnosti pružaju jedinstvene koristi za primenu u nabavkama.
 • Povećana transparentnost.
 • Obezbeđuje poverenje i transparentnost kada je više agenata – ili čak država – uključeno u različite faze procesa.
 • Informacije u svakom koraku procesa distribucije beleže se u zaštićenoj javnoj bazi podataka.
 • Nijedan učesnik ne može to promeniti; ako je tako, to bi odmah bilo očigledno drugima.
 • Kada nešto pođe po zlu u nekoj fazi procesa, lanac snabdevanja se može pratiti do tačke u kojoj se dogodi greška.
 • Podaci koji određuju ovo napredovanje mogu se dobiti iz automatizovanih procesa kao što su temperaturni senzori u teretnim kontejnerima ili ručnim skeniranjem u distributivnim centrima.
 • Dodaje dodatni nivo odgovornosti prema nadzornim odborima.
 • Umanjuje rizike od kriminalnih radnji, poput pranja novca.
 • Blockchain registruje svaku pojedinačnu transakciju u svojoj knjizi; sva plaćanja i finansijske informacije su dostupne u javnom domenu.
 • Teško je pokriti sve sumnjive ili zlonamerne ugovore; mogu se istaknuti i dodeliti pre nego što mogu pokvariti preduzeće – bilo u smislu prihoda ili reputacije.

Pametan ugovor

Pametni ugovor je kolekcija izvršnih kodova, na primer, softverski program – koji se pokreće na vrhu Blockchain-a da bi završio ugovor. Može automatski locirati, postići i zaključiti ponude samo na celom lancu snabdevanja, i bez potrebe da se oslanja na nezavisne partnere.

Pametni ugovor će raditi glatko onako kako je programirano, sa uslovima i odredbama obe strane, povećavajući poverenje i čineći ugovor i identitet zainteresovanih strana obaveznim. Kada se ispune određene okolnosti, automatski će isporučiti rezultat ili pokrenuti događaj (npr. ako je naplata prikupljena, isporuka se može automatski aktivirati. Naprotiv, ako nije bio ispunjen uslov, na primer, pravovremena dostava, kazna može se postaviti.

S obzirom da se pametni ugovori zasnovani na softverskim programima pokreću automatski, operativne informacije koje je Blockchain potvrdio kao ispravne, ručna provera bilo kog problema može drastično ograničiti treće strane, smanjujući transakcione troškove što olakšava dobijanje vrednih rezultata transakcija.

Uticaj Blockchain-a na javne nabavke

Stroga pravila nabavke i zahtevi za transparentnost ugrađeni su povrh ostalih funkcija, kao što su obezbeđivanje efikasnih procesa plaćanja, sigurnost podataka ili nadzor posebne grupe dobavljača.

Blockchain tehnologija daje neverovatnu vrednost za nabavke unapred. Omogućava dodavanje zapisa u glavnu knjigu za procese koji uključuju više strana. Međutim, nove kompanije i dalje govore o značaju Blockchain-a u nabavci.

Upravljanje nabavkama bez posrednika

Blockchain in Procurement omogućava jednostavnu razmenu informacija među partnerima. Sinhronizuje sve podatke i transakcije širom mreže, omogućavajući učesnicima da potvrde transakcije, smanjujući na taj način verovatnoću bilo kakvih odstupanja u sistemu.

Rezime: korišćenje Blockchain tehnologije u procesu nabavke pomaže kompanijama da integrišu podatke svojih značajnih saradnika i nadgledaju nabavke, moderirajući tako zahtev za procesom verifikacije cena.

Da li smatrate da je Blockchain tehnologija dobra opcija za vaš postupak nabavke?

izvor:trans.info

Image by Tumisu from Pixabay