Bežično mrežno povezivanje za pametna skladišta budućnosti

Sa velikim brojem ljudi koji kupuju na mreži, što je samo poraslo tokom pandemije koronavirusa, rast skladišta nastavlja da raste.

Predviđa se da će do 2025. godine evropski segment elektronske trgovine dostići skoro 570 milijardi dolara. Potpuno je jasno da se tempo skladišne proizvodnje razvija i stoga je potrebno usvojiti inovativnije procese i operacije.

Ova rastuća potražnja nastavlja da raste i stoga samo korišćenjem najoptimalnijih i najpouzdanijih tehnologija sledeće generacije poslovanje može napredovati. Postajući efikasniji i produktivniji, operateri mogu da transformišu operativnu efektivnost i generišu povećani povraćaj ulaganja (RoI). Zbog toga se mnogi savremeni operateri skladišta okreću naprednim aplikacijama kao što su robotika i automatizacija za svoje svakodnevne operacije.

Tradicionalni Wi-Fi ne uspeva

Operateri mogu imati mnoštvo problema sa smetnjama kada opremaju svoja skladišta pokrivenošću mrežom kako bi podržali automatizaciju. Ovo može uključivati prepreke koje obično ometaju povezivanje, kao što su police sa metalnim policama i opremom, kao i hodnici koji stvaraju hodnike koji blokiraju bežičnu komunikaciju. Metalne police, na primer, mogu da izazovu višestruke refleksije, a uz stalnu fluktuaciju skladištenja proizvoda, ovo može biti notorno nepredvidivo. Začepljenja metalnih polica mogu poremetiti Wi-Fi signal mobilnoj opremi i uticati na njenu sposobnost da besprekorno obilazi i izlazi iz ćelija. U industrijskom okruženju, gusta infrastruktura i RF prepreke su stalno prisutne. Dalje, postoje promenljive radne temperature i uslovi, velike količine operativnih podataka i flote pokretnih sredstava i ljudi.

Skladišta zahtevaju pristup podacima u realnom vremenu i ne mogu priuštiti zastoje mreže, gubitak podataka ili kašnjenje. Ali tipičan poslovni Wi-Fi je dizajniran i napravljen za fiksna i predvidljiva podešavanja kancelarije. Operateri mogu primeniti jedan metod za borbu protiv ovoga je dodavanjem obimnih i skupih pristupnih tačaka na fiksnoj infrastrukturi kako bi se obezbedila pouzdana i mobilna pokrivenost. Ali praznine u pokrivenosti mogu ostati. Održavanje neprekidne i kontinuirane povezanosti sa autonomnim sistemima i automatizovanim sredstvima koja su stalno u pokretu može biti veoma teško korišćenjem ove metode jer RF signali ne mogu da prevaziđu pomenute prepreke.

Bežični sistemi mašina-mašina (M2M) mogu da obezbede da rad u skladištu radi sa optimalnom efikasnošću. Oni omogućavaju poboljšanu sigurnost i tačnost i omogućavaju operaterima da ispune zahteve. Ali ovi bežični sistemi se mogu suočiti sa problemima povezivanja koji ih sprečavaju da dostignu svoj najviši nivo efikasnosti jer se oslanjaju na liniju vidljivosti sa fiksnom infrastrukturom. M2M komunikacije se odvijaju preko Wi-Fi mreže na fiksnoj infrastrukturi i uključuju Wi-Fi signal koji se šalje sa jedne lokacije. Sa mašinama koje prolaze kroz pod skladišta, ovaj signal može biti ometan i utiče na pokrivenost i jačinu signala. Zauzvrat, mašine koje zavise od M2M komunikacije mogu da prestanu da rade ili ne mogu da pošalju podatke drugim uređajima.

Visoka efikasnost za zadovoljenje potražnje skladišta

Automatizacija opasnih, složenih ili ponavljajućih procesa poboljšava bezbednost i kvalitet tokom celog procesa ispunjenja. Kako operateri nastoje da zadovolje rastuću potražnju za ispunjenjem i tokove posla, kontinuirano mobilno povezivanje pomaže sistemima da rade sa optimalnim kapacitetom. Ako automatizovani sistemi dožive prekid rada ili pad pokrivenosti, to može imati štetan uticaj na produktivnost i brzinu operacija. Daljinski vođene mašine zahtevaju besprekornu bežičnu komunikaciju.

Rešenje koje može da poveže sredstva skladišta i autonomne sisteme koristeći minimalnu infrastrukturu je od najveće važnosti svuda gde oni lutaju. Rešenje je mogućnost da se međusobno direktno povežu za M2M komunikaciju. Mreža koja može da obezbedi veći domet od tipičnih unutrašnjih Wi-Fi pristupnih tačaka omogućiće operaterima da podrže više aplikacija, uključujući ručne uređaje, RFID štapiće i dodatne IIoT senzore zasnovane na Wi-Fi.

Alati za napredovanje

Odgovarajuća mesh mreža je kritična za menadžere skladišta koji žele da budu sigurni da ne postoje praznine u prikupljanju podataka. Pristupanjem i korišćenjem podataka koji se prenose između uređaja u realnom vremenu, skladišta mogu da donose informisane odluke o svojim operacijama kako bi maksimizirali svoju produktivnost. Kontinuirana mobilna povezanost se takođe može koristiti za telemetriju za praćenje stanja opreme na zahtev iu realnom vremenu. Predviđeno održavanje može omogućiti duži životni ciklus mašina i manje izdatke za popravke ili zamene.

Uz značajnije uvide u status i performanse osoblja i mašina širom skladišta, operateri mogu smanjiti rizik od poremećaja, zastoja i opasnosti po ljude. M2M komunikacija koju pokreće inteligentna i samooptimizirajuća mesh mreža može transformisati rad modernog skladišta.

Mreža koja podržava inteligentnu, automatizovanu tehnologiju će maksimizirati efikasnost ispunjenja u prometnim skladištima. Primena jedinstvene mreže koja je pouzdana i redundantna može znatno poboljšati produktivnost, efikasnost i profitabilnost operatera skladišta. Pristup efikasnoj komunikaciji u dinamičnom okruženju, kao što je skladište, može osigurati da operacije napreduju sada i u budućnosti.

izvor&foto: intelligentcio.com

Pročitajte i...