Belgijska pošta kupuje dvospratne kamione kako bi smanjila rute, troškove i emisije štetnih gasova

Bpost, belgijska pošta, objavila je da ulaže u nabavku 320 takozvanih „dabl-deker“ kamion-prikolica (DDT) kako bi ostvarila uštede i smanjila emisije štetnih gasova.
Korišćenjem DDT-a, kompanija će moći da prenosi 60% više paketa i smanji njihove rute za 30% do 2030. godine.

„Cilj nam je do 2030. godine smanjiti troškove prevoza u vidu 11 miliona kilometara manje na godišnjem nivou, što će imati ozbiljan uticaj na emisiju CO2“, Luc Cloet, direktor pošte i maloprodaje u Bpostu.

Do 2040. godine kompanija planira da kupi još 230 DDT-a, što će smanjiti putovanje njihovih kamiona za još 10%.
DDT su visoki 4 metra i dugi 13,6 metara, a dvospratna unutrašnjost čini vozila jedinstvenima jer omogućavaju značajno povećanje kapaciteta.

”Svaki DDT može da primi 70 kontejnerskih kolica, odnosno do 2.100 paketa. Poređenja radi, 44 standardna kolica i 1.200 paketa mogu se utovariti u standardnu prikolicu “, Gunther Piens, direktor logistike Bposta.

Dvospratne prikolice takođe znače uštedu na održavanju kamiona. Zahvaljujući DDT-ima, Bpost će u svojoj floti imati 730 kamiona do 2030. godine. Bez njih bi kompanija morala da održava 860 vozila.
Kako što iz belgijske pošte objašnjavaju, transport predstavlja glavni izazov, jer se obim paketa koji se prevoze i dostavljaju iz godine u godinu neprestano povećava (za 78,4% u drugom kvartalu 2020).

Zbog toga je potreban globalni i promišljeni pristup za kontrolu uticaja ovih aktivnosti na životnu sredinu i mobilnost“, objašnjava Grupa u svom saopštenju za štampu.


izvor: trans.info
foto: press.bpost.be