AWS IoT FleetWise – povežite podatke vozila

Amazonovo odeljenje za web usluge najavilo je predstojeću dostupnost potpuno nove usluge za proizvođače automobila, omogućavajući im da lako prenesu i skladište sve podatke iz svojih vozila u oblak.

Ovo bi im naročito moglo omogućiti da vrše daljinsku dijagnostiku svojih vozila, kako bi osigurali bezbednost vozača nudeći pomoć ili zakrpe.

AWS IoT FleetWise se naplaćuje kao usluga koja omogućava proizvođačima automobila da prikupe i prenesu sve podatke senzora i dometa svojih vozila u oblak.

Proizvođači automobila mogu da koriste ove podatke za zadatke kao što je daljinska dijagnostika kako bi sprečili potencijalne probleme ili opoziv određenih tipova vozila. Biće to i prilika za prikupljanje podataka za simulacioni rad, u cilju poboljšanja sistema pomoći vozaču i autonomne vožnje.

Usluga će takođe ponuditi inteligentni režim filtriranja kako bi se ograničila količina nepotrebnih podataka prenetih u oblak, a ideja je da se koriste samo specifični podaci koji su proizvođačima zaista potrebni.

Na proizvođačima automobila je da definišu „pravila“ za filtriranje podataka koje žele da prikupe i analiziraju, kao što su tehnički podaci koji se odnose na incidente iznenadnog kočenja u određenom modelu.

Cilj je da se mogu predvideti potencijalni problemi, bilo sa celokupnom ili delom flote.

Da bi radila, AWS IoT FleetWise aplikacija očigledno mora biti instalirana na izlasku vozila sa trake, koja će dekodirati i preneti sve potrebne informacije u oblak.

Nova usluga je trenutno dostupna samo u verziji za pregled u Virdžiniji, SAD, i u oblasti Frankfurta u Nemačkoj. Prva serijska vozila opremljena ovom tehnologijom mogla bi biti puštena u prodaju do 2024. godine.

Amazon Web Services (AWS) je danas najprihvaćenija platforma u oblaku na svetu.

Vest dolazi u trenutku kada svi svetski proizvođači automobila istražuju načine korišćenja svojih povezanih podataka.

Porše je nedavno odlučio da koncept “digitalnog blizanca” donese u svet automobila.

Ovde se primenjuje samo na šasiju svog Taican modela, nadgledajući stanje komponenti na daljinu preko virtuelne kopije šasije sa dijagnostikom u realnom vremenu zasnovanom na podacima koje je daljinski uhvatio proizvođač.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...