Autonomni robot dostavlja pakete stanovnicima Helsinkija

Sa rastom e-trgovine, logističkim kompanijama su potrebna nova rešenja za lakše isporuke u prometnim, urbanim sredinama. Isporuka DB Schenker paketa kupcima biće testirana u oblasti Hyväntoivonpuisto u Jatkasaari uz pomoć autonomno pokretnog, električnog robota za isporuku. Ovaj pilot projekat je upravo počeo u Jätkäsaari i trajaće do 10. decembra 2021.

„Naročito isporuke poslednje milje mogu biti izazovne u gradovima. Pilot projekat je zasnovan na želji da se utvrdi kako bi autonomni robot za isporuku mogao da pomogne u ovom izazovu“, rekao je planer projekta Matias Oikari iz Forum Virium Helsinki.

Učesnici pilota projekta su start-up kompanija LMAD (Last Mile Autonomous Delivery), koja je zadužena za rukovanje robotom za dostavu; GIM Robotics; kompanija za inovacije grada Helsinkija Forum Virium Helsinki; i DB Schenker, koji će koristiti robota za isporuku kao svoju tačku preuzimanja.

DB Schenker je aktivno uključen u inovacije logističke industrije. U Finskoj su posebno razvili punktove za preuzimanje paketa kako bi olakšali nesmetan protok robe do različitih stambenih sredina. U DB Schenker se proučava upotreba robota za isporuku kao jednog rešenja za preuzimanje za gusto naseljena urbana područja.

„Za nas je ovo odlična prilika da testiramo autonomnu uslugu dostave sa stanovnicima Jätkäsaari-ja“, rekao je suosnivač, vođa proizvoda Gergeli Horvath iz LMAD-a. „Želimo da naučimo kako naše rešenje donosi dodatnu vrednost i stanovnicima i našim partnerima, DB Schenker. Naš cilj je da ponudimo uslugu koja je pogodna, fleksibilna i ekološki prihvatljiva opcija uz istovremeno smanjenje logističkih troškova.”

Robot za isporuku Jätkäsaari deo je autonomne isporuke Last Mile koju finansira EIT Digital. Ovaj projekat ima za cilj da razvije i iznese na tržište softversku platformu za kontrolu, upravljanje i optimizaciju robota za isporuku koji se autonomno kreću. LMAD je spin-off kompanija stvorena u okviru projekta za komercijalizaciju rezultata i upravljanje platformom i robotima.

Robot za dostavu se zaustavlja na nekoliko lokacija u Hyväntoivonpuisto radi preuzimanja paketa. Robot se kreće brzinom hoda duž trotoara. Tokom pilotiranja, prati ga operater koji nadgleda robota i istovremeno obezbeđuje bezbednu mobilnost. Robot je opremljen senzorima implementiranim lidarskom tehnologijom, koji kontinuirano posmatraju okolinu. Robot se odmah zaustavlja kada mu se na putu nađe prepreka.

Podizanje paketa od robota za dostavu podseća na preuzimanje paketa iz ormarića za pakete koji se nalaze na javnim mestima: pin kod potreban za otvaranje ormarića se šalje primaocu tekstualnom porukom, a primalac ga unosi u robota.

Robot je visok otprilike 1,5 m i ima 13 ormarića, od kojih je najmanji veličine 10 cm x 44 cm x 53 cm, dok su najveći ormarići otprilike veličine putne torbe. Isporučuje pakete jednom dnevno. Ovaj video prikazuje robota za dostavu hrane kući u Helsinkiju

izvor&foto: worldcargonews

video: youtube

Pročitajte i...