Autonomni MAN prototip završava probne vožnje autoputem

Kompanija MAN je razvila prototip vozila sa senzorima i kompjuterima za prikupljanje podataka, a takođe je završila početne probne vožnje na autoputu.

Bezbednosno kritični sistemi kao što su električni, upravljački i kočioni sistemi su takođe razvijeni i uspešno testirani, navode u kompaniji MAN.

Konzorcijum organizacija, uključujući MAN Truck & Bus, Bosch i druge, sarađuje na projektu ATLAS-L4 od januara 2022. kako bi omogućio autonomnim teretnim vozilima da rade na određenim rutama uz tehnički nadzor, u skladu sa nemačkim zakonima o autonomnoj vožnji.

Prema najnovijem ažuriranju konzorcijuma, postignut je značajan napredak od početka projekta; MAN Truck & Bus je predstavio prototip vozila opremljenog širokim spektrom senzora i sofisticiranih kompjuterskih sistema.

Ovo vozilo je spremno za prikupljanje podataka i započelo je preliminarne probne vožnje autoputem, označavajući ključni korak ka autonomnom transportu.

Posebno je važno da su bezbednosno kritični sistemi, koji obuhvataju električni okvir, upravljačke mehanizme i kočione sisteme, pažljivo projektovani i uspešno podvrgnuti rigoroznim protokolima testiranja.

Značajan dodatak projektu je uspostavljanje naprednog kontrolnog centra za tehnički nadzor. U funkciji od septembra 2023. godine, ovo centralno čvorište olakšava praćenje statusa vozila u realnom vremenu, pružajući neprocenjiv uvid u njegove operativne performanse i bezbednosne parametre.

Istovremeno, projekat je sproveo iscrpnu analizu rizika, koja je kulminirala formulisanjem kritičnih mera sajber bezbednosti kako bi se sistem zaštitio od potencijalnih sajber pretnji i obezbedila otpornost na nepredviđene operativne poremećaje.

Sledeća značajna prekretnica u projektu uključuje postavljanje probnog vozila na javne autoputeve. Ova predstojeća ispitivanja, za koja se očekuje da počnu pre kraja godine, uključiće sigurnosnog vozača u vozilu, obezbeđujući bezbedno okruženje za testiranje i unapređivanje granica autonomnog transporta.

Fokusirajući se na budućnost, primarni cilj ATLAS-L4 je suštinski, naglašava se u saopštenju. Inicijativa ima za cilj da ilustruje izvodljivost autonomnih vozila Nivoa 4 na autoputevima, potencijalno otvarajući novu eru u logistici. Ova promena obećava poboljšanu efikasnost, bezbednost i potencijalno smanjenje saobraćajnih gužvi.

Predviđeno je da projekat nastavi sa svojim inovativnim radom do decembra 2024. godine, sa krajnjim ciljem razvoja industrijskog okvira za rad autonomnih kamiona na autoputevima.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...