Auto koji čisti vazduh tokom vožnje

TU/ecomotive, tim studenata sa Tehnološkog univerziteta Ajndhovena u Holandiji, razvio je prototip električnog vozila koje uklanja CO2 iz vazduha dok se vozi.

Nazvan Zem, za mobilnost bez emisija, dvosed podseća na BMV kupe i ima dva specijalna ugrađena filtera koji hvataju do dva kilograma CO2 na oko 32.000 km (20.000 milja) putovanja, prema procenama tima. CO2 se zatim skladišti u automobilu dok se odloži. Oni zamišljaju budućnost kada se filteri mogu prazniti na stanicama za punjenje.

„Naš krajnji cilj je da stvorimo održiviju budućnost“, rekao je Jens Lahaije, finansijski menadžer TU/ecomotive. Zem pokreće litijum-jonska baterija Cleantron, a većina njegovih delova je 3D štampana od reciklirane plastike.

Jens Lahaije je dodao da je cilj da se minimizira emisija ugljen-dioksida tokom punog životnog veka automobila, od proizvodnje do reciklaže. Električna vozila na baterije praktično ne emituju CO2 tokom rada u poređenju sa vozilima sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, proizvodnja baterijskih ćelija može stvoriti toliko zagađenje da električnim vozilima mogu biti potrebne desetine hiljada milja da postignu „paritet ugljenika“ sa uporedivim modelima na fosilna goriva.

Studenti pokazuju svoje vozilo na promotivnom obilasku američkih univerziteta i kompanija od istočne obale do Silicijumske doline.

izvor&foto: industryeurope.com

Pročitajte i...