Auto-industriji je potrebna pomoć u postizanju sledećeg preokreta

U 2015. godini evropska automobilska industrija bila je zahvaćena najvećim skandalom korporativnog varanja. Tokom godina, u električne automobile je uloženo 100 milijardi evra. Gradi se desetak fabrika baterija, a u prvoj polovini 2020. godine EU je bila najveće svetsko tržište električnih automobila. U međuvremenu, stari negativac, dizel, je na svom izlasku. U septembru 2020. godine prodaja elektrificiranih vozila (uključujući hibride) po prvi put je pretekla dizel, a proizvođači automobila u EU udobno postižu standarde CO2 za 2020. godinu.

Ovaj preokret nije napravljen u Nemačkoj ili Kaliforniji. Napravljen je u Briselu. Od 2015. Komisija EU tiho je zacrtala novi kurs za svoju automobilsku industriju: pooštreni su testovi i propisi, i što je najvažnije, uvedeni su novi standardi za CO2 – koji zahtevaju prodaju 15-20% električnih vozila 2025. godine.

Zahvaljujući predviđanju Komisije, industrija je sada mnogo bolje pozicionirana na globalnoj trci električnih vozila od konkurenata kao što su General Motors, Ford i Toyota.

Ali da li Evropljani sada vode trku? Da bi se dobio odgovor na to pitanje, korisno je ukratko pogledati jednog od glavnih izazivača, Teslu. U 2019. godini Tesla je prodala 110.000 automobila u Evropi – oko petine prodaje EV automobila u EU. Ali to su postigli uglavnom samo prodajom Modela 3 koji je, po početnoj ceni od 49 hiljada evra, ali i dalje je to prilično skup automobil. Trenutno Tesla izvozi automobile iz Kalifornije, ali u leto 2021. Teslina fabrika u Berlinu počinje da radi. Pogon ima kapacitet od 500.000 jedinica godišnje. Nikakve tarife, smanjeni troškovi prevoza i masovna proizvodnja u najsavremenijoj fabrici neće biti promena za Teslu u Evropi.

Nedavna najava da će pogon u Berlinu takođe praviti Tesline potpuno nove vlasničke ćelije i pionirski prodorni proizvodni proces za pokretanje svojih automobila bila je preterana, ali bi mogla biti vrlo značajna. Tesla obećava da će smanjiti troškove baterija za više od polovine i povećati opseg za 50% u naredne tri godine. Ako evropske kompanije imaju plan da učine slično ili bolje, mi toga nismo svesni.

Dodajte ovome da su Tesla modeli 3 i I savršeno pogodni za veliko evropsko tržište i izdašno subvencionisana preduzeća i da imaju najbolju mrežu punjenja u Evropi, i počinjete da shvatate zašto investitori misle da je Tesla tako vredna kompanija. I, naravno, Tesla nije jedini konkurent; tu su i kineski proizvođači električnih automobila koji imaju koristi od ogromnog domaćeg tržišta i velike državne podrške.

Dakle, ovo nije vreme za samozadovoljstvo. Lekcija iz istorije poslovanja u 21. veku je da je samozadovoljstvo kobno. Barnes & Nobles, Nokia, Blackberry, Kodak i sve one druge pale gigante su pretekli startupi. Glavni razlog zašto nisu uspeli je taj što su pokušali da sačuvaju svoje staro poslovanje i kratkoročnu dobit, dok su se nadmetali sa bezobzirno fokusiranim novim učesnikom koji je dugo gledao. Nažalost, ovo je stav i većine naše industrije.

Šta treba da se dogodi? Evropski proizvođači automobila moraju da se uključe u elektrifikaciju. To znači da od sada sva nova ulaganja u pogonske sklopove moraju biti rezervisana za električna vozila, a planovi za suvišne nove motore treba da se odreknu i oslanjanje industrije na neoptimalne i loše performanse hibridnih hibrida mora biti radikalno smanjeno.

To takođe znači da industrija mora prestati da se oslanja na državu u razvoju EV sistema ekosistema. Proizvođači automobila bi trebali da vide kao svoj glavni prioritet ulaganje u EV punjenje, softver, proizvodnju baterija, recikliranje i možda čak i rudarstvo. Kako je moguće da je 2020. godine najveća evropska mreža za punjenje u vlasništvu kalifornijskog start up-a?

Trenutno proizvođači automobila sve ovo vide kao opterećujući regulatorni trošak, koji bi radije prebacili na poreske obveznike. To nije samo nepravedno prema poreskim obveznicima, već i pogrešan stav. Stvara se masivno novo tržište. Biti deo toga nije teret, to je prilika.

Istina je da postoje samo dva načina na koja će evropski proizvođači automobila ući. Prvi je kad Tesla i Kinezi počnu da polažu pravo na delove tržišta, profit se nagriza, a proizvođači automobila okreću leđa. Ako se to dogodi, za većinu industrije biće kasno. Druga je ako im kreatori politike kažu da odmah uđu. Zbog toga je plan Evropske komisije za ažuriranje standarda CO2 za 2025-2030 i određivanje datuma završetka motora sa unutrašnjim sagorevanjem toliko važan za budućnost naše automobilske industrije.

Komisija je jednom spasila evropsku automobilsku industriju. To je neverovatna i nedovoljno prijavljena priča o uspehu. Vreme je da Von der Leyen i Frans Timmermans budu mnogo manje plašljivi prema proizvođačima automobila i njihovim političkim prijateljima. Novija istorija pokazuje da su proizvođači automobila prepušteni sami sebi i kratkovidni.

izvor@foto: transportenvironment.org