Audi planira da reciklira stare šoferšajbne i prozore automobila

Prazne boce se recikliraju da bi se napravile nove, ali napukla ili neispravna vetrobranska stakla automobila ne.

Audi kaže da to želi da promeni i, zajedno sa svojim industrijskim partnerima, nemački proizvođač automobila ima za cilj da uspostavi zatvoreni ciklus materijala za automobilsko staklo kako bi se smanjile emisije i otpad.

Ideja je da se oštećena automobilska stakla pretvore u materijal koji se može reciklirati korišćenjem višestepenog procesa. Prozori automobila se prvo razbijaju na male delove i nečistoće koje nisu staklene kao što su ostaci lepka se eliminišu.

Isporuka reciklata stakla u Saint Gobain Glass.

Dobijeni stakleni granulat se topi i pretvara u novo pločasto staklo. To pločasto staklo se zatim pretvara u nove prozore automobila.

Jednogodišnja pilot operacija sa partnerskim firmama Reiling, Saint-Gobain Glass i Saint-Gobain Sekurit počela je u januaru. Ako ovaj pilot projekat bude uspešan, prozori proizvedeni na ovaj način će se u budućnosti koristiti u modelima iz serije Audi Q4 e-tron.

Audi je rekao da su ostaci aluminijuma iz njegove štampe uvedeni u sličan zatvoreni krug od 2017. Sa staklom, drugi krug materijala će sada biti zatvoren.

Strani materijali kao što su PVB slojevi se sakupljaju za dalju reciklažu.

„Naš cilj je da koristimo sekundarne materijale svuda gde je to tehnički moguće i ekonomski razumno“, rekao je Marko Filipi, koji vodi strategiju nabavki

Audi kaže da bi ova mera mogla da pomogne u smanjenju emisije ugljenika jer recikliranje znači do 30% manje ugljen-dioksida u poređenju sa proizvodnjom novog stakla.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...