Audi će zaustaviti proizvodnju automobila na fosilna goriva do 2033. godine

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi rekao je u utorak da će zaustaviti proizvodnju dizel i benzinskih automobila do 2033. godine kao deo industrijskog okreta ka ekološki prihvatljivijim električnim automobilima.

Audi je spreman da odlučno i snažno pređe u električno doba“, rekao je izvršni direktor Markus Duesmann u izjavi.

Počev od 2026. godine, Audi planira da lansira samo nove potpuno električne modele automobila, dok će proizvodnja motora sa unutrašnjim sagorevanjem „postepeno ukidati“ do 2033. godine.

Međutim, velika potražnja u Kini mogla bi da vidi da Audijevi lokalni partneri tamo nastavljaju da proizvode automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i nakon 2033. godine, dodao je on.

Proizvođači automobila svuda ulažu ogromne sume u prelazak na vozila na baterije u svetu koji je sve više zabrinut zbog klimatskih promena.

U Evropi je tranzicija delimično ubrzana zbog oštrijih propisa EU o zagađenju i skandala o varanju emisija „dieselgate“ koji je otkriven u Volkswagenu 2015. godine.

Duesmann je rekao da Audi ove godine već lansira više novih električnih modela od dizel ili benzinskih modela.

Do 2025. godine, marka sa četiri prstena želi da u svojoj postavi ima više od 20 e-modela.

Duesmann je takođe rekao da će Audi nastaviti da radi na poboljšanju svojih motora sa unutrašnjim sagorevanjem do kraja kako bi osigurao veću efikasnost.

Poslednji Audijev motor sa unutrašnjim sagorevanjem biće najbolje što smo ikada napravili“.

Matična kompanija Volkswagen najavila je e-ofanzivu početkom ove godine, rekavši da će potrošiti 46 milijardi evra u narednih pet godina da bi dominirala globalnim tržištem električnih automobila.

Grupa od 12 brendova obećala je da će do kraja decenije u Evropi pokrenuti šest fabrika akumulatora u sklopu napora, nadajući se smanjenju oslanjanja na azijske dobavljače ključnih komponenti u električnim automobilima.

Pionir električnih automobila Tesla u međuvremenu gradi “gigafabriku” u blizini Berlina kojoj je cilj da u početku proizvede oko 500.000 vozila godišnje.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...