Apple razmatra izmeštanje proizvodnje iPhone-a u Indiju ili Vijetnam nakon protesta u Kini

Kompanija Apple navodno razmatra premeštanje sredstava za proizvodnju iPhone-a, usred nastavka protesta radnika u Kini. Podsećamo,neredi su izbili zbog politike nulte COVID-19 tolerancije, koju je sprovodila kineska vlada u fabrici Fokskon (Foxconn) u Džengdžou.

Kao posledica navedenih dešavanjau Kini , Apple razmatra potencijalni transfer proizvodnje u susedni Vijetnam ili Indiju.

Ova ograničenja i neredi su štetno uticali na Apple-ovu prognoziranu prodaju koja je dovela do sezone praznika i indirektno, ovi neredi su istakli nedostatke Fokskonove reakcije na novo ograničenje. Fokskon je pokušao da zadovolji Apple potražnju za novim iPhone-om 14 tako što je radnike naterao da žive na licu mesta, ovo je bio pokušaj da se spreči širenje Covid-19, međutim, radnici su se žalili da su bili primorani da dele spavaonice sa kolegama koji su bili pozitivni na Covid-u. -19.

Ova odluka Apple-a je, kako se navodi, reakcija na nemire u objektu zbog pandemije i nije povezana sa zaoštravanjem geopolitičkih odnosa između SAD i Kine. Apple sada planira da obezbedi oko 45% proizvodnje iz indijskih fabrika, gde trenutno proizvodi mali broj proizvoda.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...