Analitika veštačke inteligencije rangira požare u fabrikama kao najveći poremećaj u lancima snabdevanja u automobilskoj industriji

Kompanija za mapiranje lanca snabdevanja koja koristi veštačku inteligenciju (AI) otkrila je da je automobilski sektor činio 60% svih poremećaja u lancu snabdevanja.

Resilinc-ova platforma EventWatchAI otkrila je da su fabrički požari bili najveći problem koji je uticao na lance nabavke u automobilskoj industriji do sada ove godine, praćen prekidom rada, spajanjem i akvizicijom, prodajom poslovanja i prekidima u fabrici.

Platforma je otkrila da su poremećaji u lancu nabavke u automobilskoj industriji činili ogromnih 60% svih poremećaja u brojnim industrijama. Resilinc je prikupio informacije iz 200 različitih zemalja i otkrio da je automobilski sektor do sada ove godine doživeo 5.014 poremećaja, od ukupno 8.197 prijavljenih problema u svim industrijama lanca snabdevanja.

Od prve polovine 2022. do prve polovine 2023. godine došlo je do 2% povećanja upozorenja o poremećajima u lancu nabavke automobila.

Gledajući šire poremećaje u lancu snabdevanja u svim industrijama, fabrički požari su izazvali 1.642 prijavljenih poremećaja u lancu snabdevanja od ukupno 8.197 prijavljenih problema. Resilinc je otkrio da je automobilski sektor među industrijama koje su „najviše snosile najveći uticaj“.

Iako su fabrički požari bili najveći prijavljeni poremećaji, broj problema koji su izazvali u lancu snabdevanja je opao za 20% u poređenju sa prvih šest meseci 2022. AI firma to pripisuje obnavljanju pravilnog održavanja i procedura nakon pandemije, jer kao i smanjenje proizvodnje u nekim oblastima zbog pomeranja zahteva potrošača.

Ukupan broj poremećaja u svim industrijama usporava se za 3% od početka pandemije, međutim Resilinc je otkrio da postoji sve veći finansijski rizik, pri čemu su bankroti porasli za skoro 200%, upozorenja o profitu za 300% i restrukturiranje preduzeća za 125% godišnje. Mnogi od deset najvećih prijavljenih poremećaja odnose se na ovaj finansijski rizik, pri čemu su spajanja i akvizicije, tranzicije u vođenju prodaje u poslovanju i prekidi rada takođe visoko rangirani na ljestvici. Resilinc je rekao da ovo uključuje viškove u lancu snabdevanja. U februaru je proizvođač automobila Ford najavio da će restrukturiranje njegovog poslovanja u Evropi rezultirati gubitkom 3.800 radnih mesta u naredne tri godine.

Poremećaji u fabrikama, uključujući zatvaranje, obustave proizvodnje, upozorenja i nesreće na radu, porasli su za 30% od prve polovine 2022. Poremećaji u lukama, povlačenje i sajber-napadi su takođe bili među prvih deset prijavljenih poremećaja.

Sve više proizvođača automobila i logističkih kompanija se okreće veštačkoj inteligenciji kako bi pomoglo u praćenju i predviđanju poremećaja u lancu snabdevanja, kao što je JLR, koji je u junu bio u partnerstvu sa firmom za predviđanje uvida Everstream Analitics. JLR je saopštio da će koristiti veštačku inteligenciju za praćenje svog lanca snabdevanja u realnom vremenu zbog potencijalnih rizika kao što su prirodne katastrofe, napadi kršenja podataka i problemi sa izvozom koji bi mogli da odlože ili zaustave isporuke.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...