Američki srednjoškolci izrađuju delove za NASU koji će leteti u svemir

Apsolutno je neverovatno kakve se stvari mogu naučiti u srednjoj školi ovih dana. U jednoj učionici u Ferportu, u Centru za razvoj karijere Eastern Monroe i drugim učionicama širom SAD-a, đaci mašinske obrade kuju precizne delove za NASA-u.

Senior Isaiah Saunders-Brevner i njegovi drugovi iz proizvodnje i mašinske obrade, na neki način, idu u svemir. Đaci izrađuju 30 komada delova za ručke, koje će biti postavljene unutar Međunarodne svemirske stanice, i na taj način pomažu astronautima.

 Hardver koji su napravili srednjoškolci, kao podršku za NASA-I, deo je NASA HUNCH programa koji pokriva 277 škola u 44 države. Za kompletiranje ovih radova, učenicima će trebati veći deo školske godine. Misija NASA HUNCH je da osnaži i inspiriše učenike. Želja je da se program proširi na veći broj srednjih škola.

„Već smo imali sastanke sa NASA HUNCH-om o kontroli kvaliteta“, rekao je Leonard Hol, nastavnik proizvodnje i mašinske obrade u Eastern Monroe Centru za karijeru. „Materijali su sertifikovani. Izuzetno smo ponosni. Ne samo da će ručke leteti u svemiru, već će učenici potpisivati panel ormarića koji će ići u svemir. Njihovi potpisi i njihovo delo koje su dodirnuli biće u svemiru. Tako da je to zaista stvarno.”

*izvor: spectrumlocalnews.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...