Američki Costco očekuje nestašicu kontejnera do marta 2021. godine

Nestašica kontejnera u izvornim tačkama i lukama Zapadne obale SAD-a, negativno se odražava na popunu zaliha Costco-a, u smislu odlaganja za 2-4 dana. Olakšanje se očekuje tek u martu 2021. godine. Da bi se borio sa neravnotežom kontejnera i ostalim problemima isporuke u prekomerno oporezovanom ekosistemu poslednje milje, Costco prilagođava očekivana vremena isporuke koja se dele sa mrežnim kupcima i podseća potrošače da kupuju početkom tekuće praznične sezone. Prodaja e-trgovine porasla je za 86% na međugodišnjem nivou u kvartalu koji se završio 22. novembra 2020. godine. Ta cifra mogla bi biti 100% da su uključeni i igrači “isporuke istog dana”, tj. 3PL igrači poput Instacarta.

Izuzetno normalna potrošnja, posle perioda kolebanja maloprodavaca u proleće i leto ove turbulentne godine, donela je talas uvoza na američke obale poslednjih meseci, što je dovelo do kašnjenja u uvozu tereta u unutrašnjost iz luka zapadne obale i globalne neravnoteže kontejnera. Američko obnavljanje zaliha robe iz Azije dovelo je do toga da brodovima preko okeana desetine hiljada kontejnera nedostaje u azijskim lukama, uz neke ohrabrujuće upotrebe kontejnera od 20 stopa, a ne 40 stopa. Ova uska grla štetila su kretanju tereta, a Savezna pomorska komisija traži osnovne uzroke zagušenja u lukama Nev York i Nev JerseY, luci Long Beach i luci Los Angeles.

Za Costco ova dinamika znači dalju borbu za održavanje zaliha na skladištu. Trgovac je usmerio lanac snabdevanja, nudeći velike popuste i količine, ali sa malo alternativa unutar kategorija robe. Održavanje zaliha dovoljno punim da zadovolje preveliku potražnju bilo je pitanje u prvom tromesečju zbog isključenja dobavljača i nestašice.

Pitanja snabdevanja hranom većinom su prošlost, ali proizvodi poput opreme za vežbanje, sprava, elektronike, posuđa, nitrilnih rukavica, proizvoda od papira i proizvoda za čišćenje i dalje predstavljaju izazov da ostanu na nivou dovoljnih i potrebnih zalihama.

izvor: allthingssupplychain.com

foto: wikimedia.org