Američke kompanije GM i Lockheed razvijaju vozilo za vožnju austronauta na Mesecu

GM i Lockheed su rekli da će sarađivati na izradi autonomnog Mesečevog terenskog vozila  za NASA-in program sletanja na Artemis, čiji je cilj povratak američkih astronauta na Mesec već 2024. godine.

Očekuje se da će NASA pokrenuti takmičenje za razvoj mesečevih vozila u svom programu sletanja na mesec Artemis. Agencija je zacrtala planove za mnoštvo lunarnih vozila koja mogu da prevoze istraživače, prevoze komercijalni teret ili prelaze udaljene mesečeve regione u misijama koje traju čak 100 dana.

Kompanija za lansiranje rakete Elona Muska, SpaceX, prošlog meseca je dobila ugovor vredan 2,9 milijardi dolara za izgradnju svemirske letelice za nošenje NASA-inih astronauta do Meseca. Tu nagradu osporavaju BlueOrigin, Jeffa Bezosa i dobavljač odbrane Dinetics Inc.

Lockheed i GM imaju istoriju u svemiru. Lockheed je radio na NASA-inim svemirskim projektima 50 godina i GM je pomogao u razvoju originalnog NASA-inog mesečevog rovera, koji je NASA-ine astronaute ispratio na površinu Meseca početkom 1970-ih.

Za GM, povratak u svemirski posao nudi novi način da se takmiči sa Teslom Inc i SpaceX-om za pažnju investitora, kupaca i budućih zaposlenih.

Musk je SpaceX koristio za promociju Teslinih električnih vozila, uključujući lansiranje Tesla Roadstera u duboki svemir.

Lockheed i GM rekli su da će njihovo predloženo lunarno vozilo koristiti tehnologiju GM baterija za putovanje “znatno dalje udaljenosti” od vozila misije Apollo, koja su se usudila da idu na samo 7 km od pristaništa.

Jedan od ciljeva novog vozila je da omogući istraživanje Mesečevog mračnog, neravnog južnog pola i drugih područja koja ljudi ranije nisu išli.

GM i Lockheed rekli su da će njihovo vozilo biti dizajnirano da pruža “komercijalne usluge korisnog tereta” i priprema za sletanje ljudi.

izvor@foto: reuters.com

Pročitajte i...