American Airlines će uložiti 25 miliona dolara za razvoj aviona eVTOL

Kao deo svoje stalne posvećenosti ekološkoj održivosti, American Airlines će investirati u Vertical Aerospace, vodeću inženjersku i vazduhoplovnu kompaniju sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja razvija električne vertikalne avione za poletanje i sletanje (eVTOL). Investicijom aviokompanija pokazuje svoj fokus na nove tehnologije za smanjenje emisije ugljenika i investira na inovativne načine koji bi mogli poboljšati putovanje kupaca.

Kao deo ulaganja u Vertikal, American Airlines je pristala da prednaruči, prema određenim budućim dogovorenim prekretnicama i drugim uslovima, do 250 aviona, što predstavlja potencijalnu obavezu prednarudžbe od milijardu dolara, i mogućnost da naruči dodatnih 100 aviona. Aviokompanija takođe očekuje da će u Vertical uložiti 25 miliona dolara putem privatnog ulaganja u javni kapital (PIPE). Vertical razvija VA-X4, nultokarbonski avion koji može da prevozi četiri putnika i pilota i leti brzinom do 200 mph u opsegu od preko 100 milja.

Nove tehnologije su presudne u trci za smanjenjem emisije ugljenika i uzbuđeni smo što ćemo se udružiti sa Verticalom da bismo razvili sledeću generaciju električnih aviona“, rekao je Derek Kerr, finansijski direktor američke kompanije. „Amerikanci su godinama predvodili industriju u ulaganju u novije avione koji štede gorivo. Današnje partnerstvo je još jedan primer te posvećenosti i ulaganja u budućnost vazdušne mobilnosti. Uzbuđeni smo zbog izgleda šta bi ovo moglo značiti za naše kupce i našu kompaniju. “

Ovi avioni bi potencijalno mogli brzo da prevoze kupce po urbanim gradskim centrima i do aerodroma. Planovi Vertical-a da izvede svoj prvi probni let VA-X4 u drugoj polovini ove godine, sa sertifikatom letelice već 2024. godine.

Ovo je najuzbudljivije vreme u vazduhoplovstvu skoro jedan vek; elektrifikacija će transformisati letenje u 21. veku na isti način kao i mlazni motor pre 70 godina“, rekao je Stephen Fitzpatrick, izvršni direktor i osnivač Vertical-a. „Dok svi radimo na budućnosti koja prelazi fosilna goriva, drago nam je što smo u partnerstvu sa American Airlinesom. Delimo njihovu strast prema inovacijama i izvrsnosti i verujemo da ćemo zajedničkim radom pomoći da letovi bez ugljenika postanu stvarnost za milione putnika. “

izvor&foto: onemileatatime.com

Pročitajte i...