Amazon uvodi u svoju flotu Lionove električne kamione

Deset baterija na električni pogon, kompanije Lion Electric, biće dodato Amazonovoj floti „srednjih milja“, dok kompanija nastoji da postigne svoj cilj dekarbonizacije svojih transportnih operacija. Prva dva kamiona biće isporučena u toku godine.

Ova isporuka vozila za Amazon predstavlja veoma značajnu prekretnicu za Lion. Amazon je lider u usvajanju tehnologija za dekarbonizaciju koje mogu poboljšati održivost njihove flote kamiona. Naši potpuno električni kamioni biće dragocen dodatak Amazonovim kamionskim operacijama dok rade na postizanju svojih ciljeva održivosti “, rekao je Marc Bedard, izvršni direktor i osnivač Liona.

Lion će izvršiti obuku vozača Amazona za korišćenje električnih kamiona i ujedno pružiti uslugu održavanja putem svoje mreže. Kamioni će se proizvoditi u kanadskom pogonu Lion’s, koji trenutno ima kapacitet da proizvede 2.500 električnih kamiona godišnje. Dizajnirani su posebno za električni pogon i imaju domet do 250 milja.

Dizajn i proizvodnja potpuno električnih vozila je izazovan i dugotrajan proces. U tome smo već više od 10 godina; znamo šta funkcioniše u praksi, ali i šta funkcioniše samo na papiru. U jedinstvenoj smo poziciji da poremetimo segment teških kamiona nudeći nenadmašan potpuno električni proizvod, kao što smo već učinili u segmentu školskih autobusa “, dodao je Marc Bedard.

U doglednoj budućnosti proizvođač takođe planira da otvori veći pogon u Sjedinjenim Državama kako bi zadovoljio sve veću potražnju za svojim električnim vozilima. Lion-ov trenutni asortiman potpuno električnih vozila uključuje kamione u različitim konfiguracijama, poput hladnjača i kamiona za smeće. Lion projektuje i izrađuje sve komponente svojih vozila, uključujući šasiju, baterije, kamione i karoserije autobusa.

izvor: trans.info
foto: trucknews.com