Amazon razvija tehnologije za plastiku bez ugljenika

Amazon se pridružio konzorcijumu BOTTLE (Bio-Optimized Technologies to keep Thermoplastics out of Landfills and the Environment), ključnoj istraživačkoj inicijativi u okviru američkog Ministarstva energetike (DOE), u cilju pomoći smanjenja zagađenja plastikom, kroz inovacije u materijalima i recikliranju.

Predvođen Nacionalnom laboratorijom za obnovljivu energiju (NREL), konzorcijum BOTTLE pokrenut je 2020. godine kako bi podstakao inovacije i unapredio nove tehnologije za rešavanje problema plastičnog zagađenja, okupljanjem vrhunskih talenata i sposobnosti iz javnog i privatnog sektora.

Prema konzorcijumu BOTTLE, 5,7 milijardi metričkih tona odbačene plastike nikada nije reciklirano.

Amazon se pridružio projektu koji podržava DOE kako bi pomogao daljem napretku u razvoju novih strategija hemijskog obnavljanja za današnju plastiku i redizajniranju plastike sutrašnjice, kako bi se adekvatnim dizajnom ona mogla reciklirati. Kao deo konzorcijuma, Amazonov razvojni tim naučnika i stručnjaka za materijale nada se da će razviti tehnologije i materijale koji će omogućiti puni životni ciklus plastike bez ugljenika.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...