Amazon radi na tome da obezbedi snabdevanje električnim kamionima

Nakon početne narudžbine 10 električnih kamiona od Lion Electric-a sa sedištem u Montrealu 2020. godine, Amazon je kupio akcije za sticanje manjinskog udela u Lion Electric-u. U to vreme to nije bilo poznato, ali kanadski mediji su otkrili da su pregledali dokumente kao deo predviđenog Lion-ovog uvrštavanja na njujoršku berzu.

Lion Electric je u početku proizvodio električne školske autobuse, ali je nedavno započeo proizvodnju električnih kamiona. Kanadska nacionalna železnica (CN) i Lion potpisali su u septembru 2020. Memorandum o razumevanju za CN da nabavi 50 kamiona sa nultom emisijom koji će se koristiti u intermodalnim terminalima CN-a u „urbanim područjima za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte“.

 Čini se da je Amazon kao deo svog dogovora sa Lionom kupio i akcije koji mu daju prava na do 500 Lion električnih kamiona od 2021. do 2025. godine, i veći broj od 500 električnih kamiona ili 10% Lion-ove proizvodnje od 2026. do 2030. Amazon ima opciju da kupi do 15,8% akcija Lion-a po fiksnoj ceni akcije tokom osam godina, ali da bi iskoristio sve svoje mogućnosti „Amazon mora da potroši najmanje 1,1 milijardu američkih dolara na Lion-ove proizvode ili usluge“, izveštava kanadski The Globe and Mail.

Amazon sve više kupuje sopstvenu imovinu i opremu kako bi udovoljio svojim transportnim zahtevima. Ovog meseca kupilo je sedam aviona od Delte i četiri od WestJet-a, iskoristivši niske cene jer se aviokompanije bore sa rekordno niskim rezervacijama putnika nakon pandemije. Amazon namerava da svoje putničke avione pretvoriti u teretne avione.

izvor@foto: worldcargonews